Business Internaţional

Comisarii europeni nu-i dau răgaz să respire lui Orban

Comisarii europeni nu-i dau răgaz să respire lui Orban

Autor: CătăIina Apostoiu

17.07.2015, 00:05 495
Comisia Europeană a suspendat oficial plăţile din fonduri europene către Ungaria pentru construirea de drumuri la nivel de proiecte şi de contracte individuale, lăsând active programele operaţionale, ceea ce înseamnă că Budapesta nu mai are acces la 573 de milioane de euro, scrie Portfolio.hu.

Momentul ales de Comisia Europeană este unul neobiş­nuit. Potrivit propriilor reguli ale Comisiei, o astfel de decizie ar fi trebuit luată mult mai devreme.

Autorităţile europene au deschis în urmă cu 18 luni o anchetă privitoare la o practică aplicată de Ungaria începând cu anul 2007 în ceea ce priveşte licitaţiile pentru construcţia de drumuri. Conform practicii respective, numai companiile care deţineau o unitate de procesare a asfaltului în apropierea proiectului de construcţie puteau depune o ofertă pentru un astfel de contract.

Comisia a caracterizat această regulă drept discriminatorie şi a anunţat la începutul acestui an că ar putea suspenda plata a 25% din finanţarea de 675 miliarde de forinţi (2,27 miliarde de euro) destinată proiectelor de construcţie de drumuri.

Acum, Ungaria are teoretic două opţiuni: să folosească rapid fondurile pentru alte proiecte cu care CE este de acord, sau să conteste decizia Comisiei în instanţă.

Ungaria va merge în instanţă, a declarat Nandor Csepreghy, secretar adjunct de stat. Şeful de cabinet al premierului ungar, Janos Lazar, a solicitat o adiere oficială la Bruxelles cu o lună în urmă, însă se pare că în urma discuţiilor nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Dacă autorităţile de la Bruxelles câştigă, întreaga sumă de 360 miliarde de forinţi ar putea fi pierdută, umflând retroactiv deficitul Ungariei. Dacă va câştiga, Ungaria nu va fi nevoită să plătească nimic.

În paralel, Comisia Europeană a lansat două anchete privitoare la taxa pentru supravegherea activităţii supermarketurilor şi la contribuţiile de sănătate impuse companiilor de tutun, potrivit Budapest Business Journal.

Comisia a anunţat că încearcă să determine dacă cele două taxe introduse recent „cu structuri de rate progresive“ sunt conforme cu legislaţia UE în domeniul ajutoarelor de stat şi a interzis Ungariei să aplice ratele progresive până la finalizarea anchetelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO