Business Internaţional

Comisarul european Valdis Dombrovoskis emite un avertisment despre impactul Brexitului asupra accesului în Londra

Comisarul european Valdis Dombrovoskis emite un...

Autor: Eduard Ivanovici

08.12.2019, 18:07 491

Valdis Dombrovoskis, şeful serviciilor financiare al UE şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, anunţă ca autorităţile de la Bruxelles sunt pregătite să taie accesul pieţelor europene în Londra post-Brexit pentru a pune presiune asupra Marii Britanii de a rămâne aliniată regulilor Uniunii după ce părăseşte blocul european, conform Financial Times.

Dombrovoskis a declarat că liderii de la Bruxelles sunt dispuşi să garanteze accesul Marii Britanii la pieţele europene printr-un sistem de decizii „echivalente” ce sunt deja folosite de banci şi brokeri în alte ţări, precum Singapore sau Statele Unite. Însă Comisia Europeană vrea ca regulile de asigurare a stabilităţii financiare impuse de britanici să rămână aliniate standardelor Uniunii Europene. Comisia va acţiona în mod decisiv în eventualiatea unor abateri de la normele impuse de Uniune.

În timp ce Regatul Unit este în mijlocul campaniei alegerilor generale care, cel mai probabil, vor decide soarta Brexitului, Bruxellesul se pregăteşte deja de negocierile ce ţin de relaţia comercială dintre cele două părţi implicate.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că nu va extinde perioada de tranziţie negociată cu Uniunea Europeană, care se întinde până în luna decembrie a anului viitor, ca parte a tratatului de retragere. Johnson a declarat că va asigura un nou acord comercial până la acea dată, într-o perioadă de timp văzută de oponenţii acestuia drept nerealistă.

Serviciile financiare sunt vitale pentru economia britanică, iar comentariile domnului Dombrovskis subliniază grija Bruxellesului faţă de dependenţa continuă a Uniunii Europene de Londra, principalul centru financiar european.

În ciuda poziţiei puternice pe care o menţine, Bruxellesul a acţionat conform avertismentelor emise de Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei, conform cărora o încetare bruscă a accesului la piaţă a celor două părţi ar putea pune la pământ întregul sistem financiar european, ceea ce a a dus la istituirea unor măsuri de urgenţă în cazul unui Brexit fără acord.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO