Business Internaţional

Comisia Europeană adoptă măsuri pentru sprijinirea economiei statelor membre în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană adoptă măsuri pentru sprijinirea...

Autor: Mediafax

23.03.2022, 16:30 180

Comisia Europeană (CE) a adoptat un cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, instituit pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unui comunicat al CE; cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat recunoaşte faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu perturbări grave.

Astfel, cadrul temporar de criză prevede trei tipuri de ajutoare. În primul rând, statele membre vor putea să instituie scheme de ajutor în valoare de până la 35 000 de euro pentru întreprinderile afectate de criză care au activităţi în sectoarele agriculturii, pescuitului şi acvaculturii şi scheme de ajutor în valoare de până la 400 000 de euro per întreprindere, pentru cele afectate de criză care îşi desfăşoară activitatea în oricare dintre celelalte sectoare.

Acest sprijin poate fi acordat sub orice formă, inclusiv prin granturi directe, anunţă CE.

De asemnea, statele membre vor fi în măsură să ofere garanţii de stat subvenţionate astfel încât băncile să poată acorda în continuare împrumuturi tuturor întreprinderilor afectate de criza actuală şi împrumuturi publice şi private cu rate ale dobânzii subvenţionate.

CE anunţă că statele membre vor putea să ofere parţial compensaţii întreprinderilor, în special celor care sunt mari consumatoare de energie, pentru costurile suplimentare datorate creşterilor excepţional de ridicate ale preţurilor la gaze şi energie electrică. Acest sprijin poate fi acordat sub orice formă, inclusiv prin granturi directe.

„Ajutorul total per beneficiar nu poate depăşi 30 % din costurile eligibile, respectiv un plafon maxim de 2 milioane de euro, în orice moment. În cazul în care întreprinderea înregistrează pierderi din exploatare, poate fi necesară acordarea unui ajutor suplimentar pentru a se asigura continuarea activităţii sale economice. În acest scop, statele membre pot acorda ajutoare care depăşesc aceste plafoane, până la 25 de milioane de euro pentru utilizatorii care sunt mari consumatori de energie şi până la 50 milioane de euro pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectoare specifice, cum ar fi producţia aluminiului şi a altor metale, a fibrelor de sticlă, a celulozei, a îngrăşămintelor sau hidrogenului şi a multor substanţe chimice de bază”, transmite CE.

Cadrul temporar de criză va contribui la direcţionarea sprijinului către economie, limitând totodată consecinţele negative asupra condiţiilor echitabile de concurenţă de pe piaţa unică.

Cadrul temporar de criză se aplică până la 31 decembrie 2022.

„În aceste momente critice, Uniunea Europeană continuă să fie solidară cu Ucraina şi cu populaţia ucraineană. Avem obligaţia să ne împotrivim acestei invazii cumplite, căci în joc este şi libertatea noastră. Sancţiunile adoptate de UE şi de partenerii săi internaţionali au afectat puternic economia Rusiei. Aceste sancţiuni au un impact negativ şi asupra economiei UE, impact care va continua să fie resimţit şi în lunile următoare. Trebuie să atenuăm impactul economic al acestui război şi să sprijinim întreprinderile şi sectoarele care sunt grav afectate. Trebuie, totodată, să acţionăm în mod coordonat. Pentru aceasta, Comisia va oferi statelor membre posibilitatea să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a aborda această situaţie fără precedent, protejând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile de pe piaţa unică. Cadrul temporar de criză completează setul de instrumente existente privind ajutoarele de stat cu multe alte posibilităţi, de care statele membre dispun deja, de exemplu cu măsuri prin care se oferă compensaţii întreprinderilor pentru daunele suferite în mod direct ca urmare a circumstanţelor excepţionale pe care le traversăm şi cu măsurile descrise în comunicările Comisiei privind evoluţiile pieţei energiei”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO