Business Internaţional

Comisia Europeana aloca fonduri antiglobalizare

13.10.2005, 19:48 21

Oficialii Comisiei Europene pregatesc un nou program in valoare de 7 miliarde de euro prin care se vor acorda subventii tarilor afectate de fenomenul globalizarii si al restructurarii industriale, informeaza EU Observer.

Propunerea " fondului dezvoltarii" va fi fi inclusa intr-un act oficial care va fi adoptat de comisie in cursul zilei de joi, 20 octombrie, iar acesta va fi prezentat in cadrul unei reuniuni oficiale a liderilor din tarile Uniunii Europene ce va avea loc la sfarsitul acestei luni. Astfel, acest proiect reprezinta o reactie la cererile prin care se solicita o solutie de rezolvare a provocarilor tot mai accentuate ale globalizarii, insa, in cazul in care va fi concretizata, propunerea va fi inclusa in viitorul buget al Uniunii Europene (2007-2013), care a fost blocat in luna iunie a acestui an.

Marea Britanie, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, a anuntat ca evita discutiile despre viitoarele cheltuieli pana in noiembrie, cand va prezenta oficial viitorul buget european.

Cu toate acestea, conform unui reprezentant al Comisiei Europene, oficialii de la Bruxelles spera ca acordul acestui fond va reprezenta "o punte a comunicarii intre Tony Blair si Jacques Chirac in ceea ce priveste proiectul de buget pentru urmatorii sapte ani".

Disputa dintre premierul Marii Britanii si presedintele Frantei asupra structurii bugetului UE a reprezentat unul dintre principalele motive ale colapsului summit-ului din iunie.

Ideea acestui fond a fost primita cu reticenta de o parte a membrilor UE, dar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relansat acest proiect in urma criticilor virulente venite din partea presedintelui Chirac care subliniaza lipsa de implicare a comisiei in sustinerea cetatenilor afectati de globalizare. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO