Business Internaţional

Comisia Europeană are un plan ambiţios de 43 miliarde euro pentru a face Europa independentă la producţia de microcipuri

Comisia Europeană are un plan ambiţios de 43 miliarde...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.02.2022, 00:05 5807

În mod brutal, actuala criză a arătat Uniunii Europene cât de importantă este suveranitatea economică şi cât de rău este să depinzi de alţii pentru componente şi materii prime esenţiale industriei şi bunăstării.

Pentru reducerea dependenţei de gaze ruseşti, lucrurile merg mai greu. Însă pentru semiconductoare, Comisia Europeană are un plan ambiţios - Chips Act. Scopul este de a majora producţia locală a acestor componente esenţiale în numeroase sectoare industriale. Ideile au fost prezentate ieri. Este vorba de un plan de 43 de miliarde de euro prin care UE va deveni un mare producător de microcipuri, după cum scrie AFP.

În prezent, Uniunea, deşi are câţiva furnizori locali, este dependentă de pieţele asiatice, iar acest lucru a provocat o recesiune a industriei auto europene în condiţiile în care lumea întreagă se confruntă cu o penurie de microcipuri.

Pasul făcut de UE poate fi privit şi ca un răspuns la eforturile de 52 de miliarde de dolari ale preşedintelui american Joe Biden de a investi într-un sector naţional de producţie de cipuri pentru a se asigura că SUA nu vor mai duce lipsă de aceste componente, devenit un simbol al supremaţiei tehnologice.

UE produce mai puţin de 10% din semiconductoare la nivel mon­dial, comparativ cu 40% în urmă cu treizeci de ani, arată Le Monde.

Europa depinde în proporţie de 80% de producţia din Asia şi de 60% de cea din Taiwan. Penuria de semiconductoare afectează orice sector în care este nevoie de aparate sau componente electrice cât de cât mai evoluate.

În Europa, unii şoferi sunt nevoiţi să aştepte aproape un an pentru a obţine un automobil din cauza lipsei de piese de schimb. Semiconductoarele sunt micro­cipurile minuscule care acţionează ca un creier electronic în produse precum smartphone-uri şi maşini.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a declarat că Chips Act va conecta cercetarea, proiectarea şi testarea şi va coordona investiţiile UE şi naţionale.

Planul de 43 miliarde euro reuneşte fonduri publice şi private şi permite folosirea ajutorului de stat pentru pornirea investiţiilor masive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO