Business Internaţional

Comisia Europeană avertizează: Corupţia rămâne răspândită în Republica Moldova, iar reformele trebuie să continue

Comisia Europeană avertizează: Corupţia rămâne...

Autor: Mihai Draghici

05.04.2018, 18:52 51

Corupţia rămâne răspândită, iar independenţa justiţiei trebuie îmbunătăţită în Republica Moldova, în cadrul reformelor cerute de Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene prezentat joi.

"Corupţia rămâne răspândită, iar independenţa justiţiei, a autorităţilor de aplicare a legii şi a instituţiilor pentru combaterea corupţiei necesită îmbunătăţiri substanţiale", arată raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

"În perioada evaluată, investigaţiile privind frauda bancară masivă (13% din PIB), semnalată în 2014, au vizat un număr limitat de persoane, mai ales din domeniul privat. Fondurile dispărute nu au fost recuperate, iar versiunea completă a raportului despre schemele de fraudare printr-o companie privată nu a fost publicată (a fost publicat un sumar în decembrie 2017), situaţie care generează dubii că autorii fraudei vor fi aduşi în faţa justiţiei", precizează raportul.

"Proprietăţile în domeniul mass-media rămân concentrate, iar piaţa publicitară este monopolizată", subliniază Comisia Europeană.

"De la introducerea regimului de circulaţie fără vize în spaţiul comunitar, în aprilie 2014, peste un milion de cetăţeni moldoveni care au paşapoarte biometrice au beneficiat de facilităţile acestui sistem", notează raportul Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO