Business Internaţional

Comisia Europeană declară război supermarketurilor: „Concret, în special supermarketurile se bucură de «superputere» datorită efectului dublu al creşterii globalizării şi al nivelului ridicat de concentrare din Europa“

Comisia Europeană declară război supermarketurilor:...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.10.2017, 20:00 2608

După primii paşi făcuţi în direcţia acceptării că multinaţionalele şi supermarketurile vând în Europa produse cu standarde duble de calitate, mai ridicate în Vest şi mai slabe în Est, Comisia Europeană are acum în vedere legi noi pentru protejarea fermierilor de marii retaileri. Supermarketurile insistă că nu sunt profitori, scrie Politico.

Comisia Europeană a ezitat mult timp cu răspunsurile la plângerile din partea fermierilor că nu au aproape niciun fel de putere de negociere cu retaileri mari precum Carrefour din Franţa şi Tesco din Marea Britanie.

Principala cerere a fermierilor este ca UE să implementeze legi care să pună capăt practicilor comerciale neloiale precum plăţi întârziate din partea lanţurilor de magazine şi contracte abuzive.

Până acum, CE a încercat să se prezinte ca un intermediar neutru în această dispută complexă în care elementul principal este lanţul de aprovizionare alimentar.

Situaţia s-a schimbat zilele trecute când comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a lansat un atac neaşteptat asupra supermarketurilor şi a anunţat că are ca ţintă crearea unei legislaţii care să-i protejeze pe fermieri de capriciile retailerilor. Din discursul lui Hogan s-a înţeles clar pe cine trebuie dată vina.

„Concret, în special supermarketurile se bucură de «superputere» datorită efectului dublu al creşterii globalizării şi al nivelului ridicat de concentrare din Europa“, a spus comisarul. „Aceasta le dă un avantaj disproporţionat asupra producătorilor.“

El a descris ca fiind puternic dezechilibrul dintre forţele de negociere ale celor care cer un preţ şi cei care stabilesc preţul. Această diferenţă ar produce  fermierilor teama de „represalii comerciale, întârzierea plăţilor şi alte dureri de cap“. În Marea Britanie, lanţurile de magazine Tesco, Sainsbury’s şi Asda controlează aproape 60% din piaţa legumelor şi fructelor, în timp ce în Franţa Carrefour, E. Leclerc şi Intermarché controlează 55% din piaţă.

Ulterior discursului, locotenenţii lui Hogan au publicat pe Twitter o imagine cu un fermier în salopetă verde chinuindu-se sub povara unei fabrici de procesare a alimentelor şi a unui supermarket. Discursul dur al comisarului i-a pus pe jar pe lobbyştii din Bruxelles ai supermarketurilor. Ei consideră asaltul Comisiei Europene un atac asupra pieţei libere. Propunerile legislative ale lui Hogan sunt aşteptate la începutul anului viitor.

În septembrie, comisarul pentru consumatori Vera Jourova a declarat că apar „tot mai multe dovezi“ că în Europa se practică standarde duble de calitate pentru alimente.

„Am auzit multe plângeri de la consumatori care au observat că băuturile răcoritoare, cafeaua şi crochetele de peşte pe care le cumpără din supermerketurile locale sunt de o calitate mai slabă decât cele din magazinele de peste graniţă“, a spus Jourova. Vorbele sale arată o schimbare în modul în care executivul european vede problema. În iulia, oficiali ai CE au declarat pentru EUobserver că există doar „dovezi anecdotice“ că produse cu acelaşi nume şi ambalaj au ingrediente şi calităţi diferite în state diferite. „Acum avem mai multe dovezi“, a afirmat Jourova.

Într-un interviu pentru The Guardian, ceha Jourova a declarat că firmele au „înşelat“ consumatorii împachetând în ambalaje similare versiuni de calitate mai slabă ale unor produse foarte cunoscute. Companiile multinaţionale de alimente şi băuturi „au înşelat“ cumpărătorii din Europa de Est ani de zile, a explicat comisarul. „O spunem clar pentru prima dată: este o practică comercială neloială. Sunt convinsă că în multe cazuri s-a încălcat legea.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO