Business Internaţional

Comisia Europeana infrunta astazi Parlamentul de la Strasbourg

27.10.2004, 00:00 13

Vot fara precedent in Parlamentul European. Noua componenta a Comisiei Europene risca sa fie respinsa de catre europarlamentari din pricina retinerii socialistilor si a grupurilor de stanga fata de comisarul propus pentru justitie, Rocco Buttiglione.
Socialistii europeni, al doilea grup ca marime din cadrul Parlamentului de la Strasbourg, au anuntat ieri, prin vocea liderului lor, Martin Schulz, ca la votul de astazi asupra Comisiei Europene vor vota impotriva daca nu este schimbat comisarul italian - Buttiglione.
Noul presedinte al Comisiei, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, pare sa nu cedeze presiunilor socialistilor - el a declarat ieri ca va merge la votul hotarator exact cu membrii pe care i-a propus initial, deci si cu Buttiglione. "Am ascultat recomandarile Parlamentului; am inteles mesajul vostru", a spus Durao Barroso, care le-a cerut europarlamentarilor sa sprijine si sa accepte membrii pe care i-a propus.
Propunerea italiana pentru Comisia Europeana - Buttiglione - un profesor universitar de filosofie, cu vederi conservatoare, apropiat de vatican, a iritat stanga europeana prin declaratiile sale mai vechi referitoare la "pacatul" de a fi homosexual si la rolul femeii in familie - acela de a face copii si de a accepta protectia sotului. Omul nu si-a retractat declaratiile, despre care a spus ca reprezinta convingeri adanci, dar si-a cerut scuze pentru cazul in care a ofensat pe cineva. A promis si ca in chestiuni care tin de discriminare nu se va pronunta dupa propriile-i vederi, ci va cere consultarea unor persoane obiective.
Durao Barroso a plusat - propunand zilele trecute ca atributiile care tin de discriminare si de respectarea drepturilor omului sa fie preluate chiar de el, presedintele Comisiei. Numai ca stanga europeana nu a acceptat aceste compromisuri. Se pare ca aceeasi parere este impartasita si de grupul euroscepticilor, ca si de o parte importanta a liberal-democratilor (cu totii depasesc majoritatea din Parlamentul uropean).
Votul de astazi este important, pentru ca, un vot impotriva lui Buttiglione atrage automat respingerea intregii Comisii. Este important si pentru ca, in cazul in care trece la vot cu un minimum de avantaj va crea un ascendent inconfortabil asupra acestei structuri executive a Uniunii Europene.
A fost nevoie de negocieri indelungate pana cand a fost gasit, la nivelul liderilor europeni un presedinte al Comisiei, date fiind orgoliile doctrinare ale Europei in acest moemnt, dar mai ales din pricina pozitiei diferite a tarilor membre in relatiile cu Statele Unite din perspectiva razboiului din Irak. Or, Durao Barroso (om de dreapta), care a parasit postul de premier al Portugaliei pentru a prelua Comisiei parea persoana in care se regasesc calitatile solicitate de ambele curente din interiorul Uniunii. Nu se pune problema ca presedintele propus al Comisiei sa se retraga, insa ar insemna ca prcedurile de numire a membrilor Comisiei trebuie luate de la capat. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO