Business Internaţional

Comisia Europeană „pune pe masă” 300 mil. de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară pentru Ucraina

Comisia Europeană „pune pe masă” 300 mil. de euro...

Autor: Mediafax

11.03.2022, 17:59 61

Comisia Europeană a plătit, vineri, 300 milioane de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară (AMF) de urgenţă pentru Ucraina.

Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la consolidarea stabilităţii macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate şi nejustificate de către Rusia, transmite Comisia Europeană..

Aceasta este partea iniţială a unei prime tranşe de 600 de milioane de euro din cadrul noului program AMF de urgenţă pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde euro. Se preconizează că o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro se va plăti săptămâna viitoare.

„Programul reprezintă o dovadă concretă a sprijinului ferm al UE faţă de Ucraina. Plata are loc în urma adoptării rapide de către Consiliu şi Parlamentul European a propunerii Comisiei privind un nou program de urgenţă. Fondurile rămase (600 milioane EUR) se vor aloca mai târziu în cursul anului, în conformitate cu memorandumul de înţelegere semnat de UE şi Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de CE.

În paralel cu punerea în aplicare a programului AMF de urgenţă, Comisia pregăteşte un program AMF suplimentar pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen lung, astfel cum a anunţat preşedinta von der Leyen la sfârşitul lunii ianuarie.

Acest sprijin vine în completarea pachetelor ample şi fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO