Business Internaţional

Comisia Europeană se arată îngrijorată situaţia pestei porcine din România: „Comisia consideră că evoluţia pestei porcine africane este îngrijorătoare”

Comisia Europeană se arată îngrijorată situaţia...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

15.10.2018, 17:38 79

Comisia Europeană (CE) este tot mai interesată de evoluţia pestei porcine africane (PPA) în România, reiese din declaraţiile făcute de unul dintre reprezentanţii instituţiei pentru MEDIAFAX.

„Comisia consideră că evoluţia pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunţat, în mai puţin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploataţii comerciale. Această situaţie este extraordinară şi ridică îngrijorări foarte serioase”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranţa Alimentaţiei şi proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE.

Reprezentantul Comisiei spune că au fost adoptate măsuri specifice de către instituţie pentru a răspunde situaţiei şi va continua să ajute România, atât cu asistenţă tehnică, cât şi financiară. În plus, Comisia este pregătită să continue să ajute România şi să furnizeze orice fel de asistenţă suplimentară tehnică, de care ar putea avea nevoie autorităţile veterinare din România, precum şi asistenţă financiară.

„Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesităţile financiare ale autorităţilor române să fie cu mult peste suma alocată iniţial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 - 726.000 de euro. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul şi eradicarea pestei porcine africane”, mai spune Anca Păduraru.

Referitor la întâlnirea dintre comisarul pentru agricultură Phil Hogan şi ministrul Petre Daea, care a avut loc la data de 4 octombrie, reprezentantul CE a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceştia s-au întâlnit „pentru a continua angajamentele recente privind situaţia pestei porcine africane în România”.

„A fost întâlnire sinceră şi prietenoasă, în timpul căreia ministrul a subliniat o serie de măsuri pe care autorităţile române le propun. Mai multe dintre ele propuneau modificări în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (n.red. - PNDR) din România. În această privinţă, ministerul român şi serviciile Comisiei desfăşoară în mod intensiv discuţii în curs”, a explicat Anca Păduraru.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că România a informat Comisia cu privire la intenţia sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului său de dezvoltare rurală pentru finanţarea măsurilor care abordează situaţia PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finanţării, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul Hogan i-a dat asigurarea ministrului că Comisia va face tot posibilul să accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din România.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, săptămâna trecută, la Guvern, că Uniunea Europeană (UE) a alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare şi incineratoare.

„Comisia Europeană a acordat României 43 de milioane de euro, aceste sume urmând să fie repartizate în zona investiţională (...), pentru a investi în România în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente de detectare, incineratoare şi procurarea de scrofiţe pentru repopulare. Avem în continuare discuţii cu cei de la Comisie. Chiar astăzi am avut o videoconferinţă. Luni, urmează să le transmitem planul, pentru a primi aprobarea de urgenţă”, a detaliat, atunci, Petre Daea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO