Business Internaţional

Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea normelor privind gazele naturale

Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea normelor privind gazele naturale

Autor: Iulian Anghel

24.11.2011, 14:23 794

Comisia Europeană a anunţat astăzi că trimite România şi Bulgaria în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea legislaţiei europene în materie de gaze naturale.

Încălcarea normelor acuzată de Comisia Europeană se referă la nerespectarea obligaţiilor legale care revin României şi Bulgariei în privinţa condiţiilor de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale. Comisia a iniţiat în 2009 procedurile în constatarea a neîndeplinirii obligaţiilor, urmată de avize motivate în iunie 2010. Comisia spune că, de la începutul acestor proceduri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Bulgaria şi România au înregistrat progrese în privinţa eliminării deficienţelor. Totuşi, nu a fost încă atinsă deplina conformitate şi, prin urmare, Comisia sesizează Curtea de Justiţie.

Comisia susţine că existenţa în UE a unei pieţe interne competitive a energiei constituie cea mai bună garanţie pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi pentru garantarea unor preţuri la energie accesibile.

"O piaţă internă eficientă şi funcţională a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege între diferitele societăţi şi va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei. Pentru a permite această alegere, legislaţia UE urmăreşte facilitarea comerţului transfrontalier cu gaze naturale şi creşterea capacităţii pieţelor gazelor. Comisia Europeană consideră că Bulgaria şi România nu s-au aliniat încă pe deplin la normele UE privind piaţa gazelor naturale şi, prin urmare, a decis astăzisă defere aceste ţări Curţii Europene de Justiţie."

La fel de important este să se furnizeze tuturor participanţilor la piaţă informaţii fiabile şi transparente cu privire la capacitatea reţelei, spune Comisia.

"În practică, din cauza nerespectării de către Bulgaria şi România a normelor UE aplicabile pieţei gazelor naturale, clienţii respectivelor state membre sunt privaţi de posibilitatea de a obţine oferte de la alte state membre, întrucât pieţele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia consideră că în Bulgaria şi în România capacitatea întreruptibilă de flux inversat (cunoscută şi sub denumirea de "backhaul ") nu este pusă la dispoziţie la toate punctele de interconectare. Includerea capacităţii de flux inversat este esenţială pentru utilizarea reţelei la capacitatea sa maximă. Mai mult, capacitatea întreruptibilă şi serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piaţă a noilor operatori. În plus, în România operatorul sistemului de transport (OST) nu respectă integral cerinţele UE în materie de transparenţă. În absenţa informaţiilor referitoare la capacitatea disponibilă, este imposibil ca piaţa gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă şi ca noii operatori să aibă acces la pieţe.", justifică Comisia gestul de a tranşa cazul în faţa judecătorilor europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO