Business Internaţional

Comisia Europeană vine cu propuneri pentru bugetul anual al UE: 189, miliarde de euro pentru 2024

Comisia Europeană vine cu propuneri pentru bugetul anual...

Autor: Mediafax

07.06.2023, 18:08 85

Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al Uniunii Europene în valoare de 189,3 miliarde de euro pentru 2024.

Potrivit unui comunicat al CE, bugetul va fi completat cu plăţi estimate la 113 miliarde de euro pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemie al UE.

„UE s-a confruntat cu provocări excepţionale în ultimii ani, printre care o creştere rapidă a inflaţiei, care a exercitat o presiune considerabilă asupra capacităţii bugetului de a răspunde în continuare noilor evoluţii. Cu toate acestea, proiectul de buget pentru 2024 continuă să ofere o finanţare esenţială pentru priorităţile politice ale UE, conform planificării. Cheltuielile legate de tranziţia verde şi digitală vor constitui în continuare o prioritate, astfel încât Europa să devină mai rezilientă şi mai pregătită pentru viitor”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană anunţă că va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei ţări, bugetul UE a fost mobilizat pe deplin pentru a sprijini Ucraina şi statele membre ale UE care primesc refugiaţi, însă disponibilităţile sale au fost epuizate. Comisia va analiza acordarea unui sprijin viitor Ucrainei în contextul viitoarei revizuiri a bugetului său pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Pentru abordarea celorlalte priorităţi diverse ale UE, Comisia propune alocarea următoarelor sume pentru diferitele priorităţi ale Comisiei: 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună şi 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, 47,9 miliarde euro pentru dezvoltare regională şi coeziune, 13,6 miliarde euro pentru cercetare şi inovare, 4,6 miliarde euro pentru investiţii strategice europene, 2,1 miliarde euro pentru cheltuieli destinate spaţiului, 10,3 miliarde euro pentru capitalul uman, coeziune socială şi valori, 2,4 miliarde euro pentru mediu şi politici climatice, 2,2 miliarde euro pentru protejarea frontierelor, 1,7 miliarde euro pentru cheltuielile legate de migraţie, 1,6 miliarde euro pentru abordarea provocărilor din domeniul apărării, 726 de milioane euro pentru securitate.

Proiectul de buget pentru 2024 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârşitul anului 2020, inclusiv ajustările tehnice ulterioare, şi urmăreşte să transforme priorităţile acestuia în rezultate anuale concrete. Bugetul se menţine în parametri pentru alocarea a 30% din bugetul pe termen lung şi din instrumentul de redresare NextGenerationEU combaterii schimbărilor climatice, arată CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO