Business Internaţional

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

20.12.2017, 13:20 85

În urma prevederilor adoptate de către Consiliul European la 15 decembrie, Comisia Europeană a trimis recomandările Consiliului, pentru a începe discuţiile privind următoarea fază a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Noutatea este reprezentată de indicarea unei perioade clare de tranziţie post-Brexit, menită să atenueze ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019, şi să ofere claritate şi siguranţă companiilor şi cetăţenilor.

"Perioada de tranziţie trebuie să fie definită clar şi limitată în timp. Comisia recomandă ca aceasta să se încheie până la 31 decembrie 2020", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia Europeană apreciază că "nu ar trebui să aibă loc decizii preferenţiale: Marea Britanie va continua să participe la Uniunea Vamală şi la Piaţa Unică". În plus, acquis-ul comunitar ar trebui să se aplice pe deplin în cadrul Marii Britanii, ca şi cum ar fi un stat membru.

O altă directivă pe care CE vrea să o implementeze în acordul cu britanicii este că "se vor aplica toate instrumentele şi structurile de reglementare, bugetare, de supraveghere, de justiţie ale Uniunii, inclusiv competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene".

Comisia Europeană sugerează ca Marea Britanie să fie "o ţară terţă la 30 martie 2019 şi, în consecinţă, nu va mai fi reprezentată în instituţiile, agenţiile, organismele şi birourile Uniunii".

Instituţia europeană precizează că pasul următor este adoptarea acestor directive de negociere de către Consiliul Afaceri Generale în luna ianuarie a anului viitor.

Premierul britanic Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO