Business Internaţional

​Comisia Europeană vrea mai multă siguranţă prin creşterea producţiei de alimente. Germania este mai greu de convins

​Comisia Europeană vrea mai multă siguranţă prin...

Autor: Catalina Apostoiu

07.04.2022, 19:56 107

Recolta europeană de cereale şi seminţe oleaginoase va fi probabil una foarte bună. La producţia mai mare va contribui şi cererea mai scăzută de nutreţuri pe fondul crizei din sectorul cărnii de porc.

Creşterea producţiei de alimente în Europa este o prioritate prin prisma războiului din Ucraina, a declarat recent comisarul european pe agricultură Janusz Wokciecho­wski, care a detaliat cum încurajează Comisia Europeană statele membre UE în acest sens prin politica agricolă comună (CAP), scrie Euractiv.

Potrivit acestuia, blocul trebuie să-şi crească producţia alimentară chiar dacă acesta nu se află în acest mo­ment în faţa unei ameninţări la adresa securităţii alimentare pentru că „nu se ştie cum vor evolua lucrurile în acest an sau în viitorul apropiat“.

Wojciechowski a făcut apel la statele membre să ţină cont de noile contexte geopolitice în planurile stra­tegice naţionale CAP. Planurile tre­buie adaptate pentru a avea un accent mai puternic pe rezilienţa sec­toa­relor agricole, a explicat acesta. Ce înseamnă mai exact acest lucru în practică este deschis interpretărilor statelor membre.

Una din căile prin care Comisia speră să crească producţia este prin relaxarea regulilor legate de mai multe măsuri privind mediul, inclusiv o derogare care să le permită fermierilor să cultive în zone de interes ecologic. Între timp, unele state membre încearcă să modifice cerinţele existente de import legate de pesticide.

Unii membri ai Parlamentului European şi-au exprimat unele temeri privind planurile, acestea fiind privite cu îngrijorare şi de activiştii de mediu. Planurile Comisiei au creat disensiuni şi în rândul strategilor germani. Miniştrii federali şi regionali ai agriculturii din Germania nu au ajuns la un consens dacă producţia ar trebui permisă temporar în aşa-numitele zone ecologice.

Din perspectiva ministerului german al agriculturii, propunerile Comisiei merg prea departe.

Între timp, Comisia a apelat la fondul de rezerve de criză pentru primadată, adoptând măsuri excepţionale de sprijin de 500 milioane de euro pentru a-i ajuta direct pe fermierii afectaţi de creşterea costurilor inputurilor şi închiderea pieţelor de export. Comisia va permite de asemenea statelor membre să facă plăţi mai mari în avans în condiţiile crizei de lichidităţi cu care se confruntă fermierii.

În acelaşi context al problemei securităţii alimentare aduse în prim plan de războiul din Ucraina, Comisia Europeană estimează o creştere cu 30% a exporturilor de cereale pentru a diminua impactul asupra pieţelor mondiale a produciei ucrainene reduse din cauza războiului.

Potrivit estimărilor Comisiei, recolta europeană de cereale şi seminţe oleaginoase va fi probabil una foarte bună. La producţia mai mare va contribui şi cererea mai scăzută de nutreţuri pe fondul crizei din sectorul cărnii de porc.

Astfel, exporturile UE de cereale sunt aşteptate să fie cu 30% peste media pe cinci ani, aceasta „ajutând la diminuarea impactului pe pieţele mondiale a aşteptatei lipse de exporturi de cereale din Ucraina“, arată Comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO