Business Internaţional

Comisia Europeană vrea să aducă Ungaria în faţa justiţiei pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTQ

Comisia Europeană vrea să aducă Ungaria în faţa...

Autor: Andreea Tobias

15.07.2022, 14:40 1753

Comisia Europeană deferă Ungaria Curţii pentru încălcarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgen, non-binare, intersexuale şi queer.

Comisia a decis vineri să defere Ungaria Curţii de Justiţie a UE din cauza unei legi maghiare care discriminează persoanele pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen.

Comisia consideră că legea încalcă normele pieţei interne, drepturile fundamentale ale persoanelor (îndeosebi persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, non-binare, intersexuale şi queer,) precum şi – în legătură cu aceste drepturi fundamentale – valorile UE.

În special, legea maghiară evidenţiază şi vizează conţinutul care promovează sau prezintă ceea ce numeşte „divergenţe faţă de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naştere, schimbarea sexului sau homosexualitatea” în cazul persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Această trimitere în faţa Curţii este următoarea etapă din procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor iniţiată de Comisie la 15 iulie 2021 împotriva Ungariei printr-o scrisoare de punere în întârziere. Întrucât autorităţile maghiare nu au răspuns într-o măsură suficientă preocupărilor Comisiei în legătură cu egalitatea şi protecţia drepturilor fundamentale şi nu s-au angajat în niciun fel să remedieze incompatibilitatea, Comisia a trimis Ungariei un aviz motivat la 2 decembrie 2021.

„Protecţia copiilor este o prioritate absolută pentru UE şi statele sale membre. Legea maghiară conţine însă dispoziţii care nu sunt justificate pe baza promovării acestui interes fundamental sau sunt disproporţionate pentru realizarea obiectivului enunţat”, arată CE.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO