Business Internaţional

Commerzbank, implicata intr-o ancheta de spalare de bani in Rusia

26.07.2005, 18:54 26

Commerzbank este investigata pentru spalare de bani, in legatura cu operatiuni cu active de telecomunicatii de sute de milioane de dolari. Banca este suspectata ca le-ar fi transferat din proprietatea statului rus catre fonduri private, a informat ieri publicatia Wall Street Journal.

Intr-un comunicat al bancii germane emis la sfarsitul saptamanii trecute se arata ca procuratura din Frankfurt i-a perchezitionat birourile martea si miercurea trecuta.

Wall Street Journal a informat la randul sau ca autoritatile germane si elvetiene au perchezitionat sediile Commerzbank din Frankfurt, dar si din alte locatii.

Procurorul Ivo Hoppler din Zurich a declarat ca ancheta are la baza suspiciunea ca activele au fost transferate de la companii de stat din Rusia si trecute printr-o retea de fonduri, prin intermediul unor firme fantoma si acorduri si participatii secrete.

Potrivit publicatiei, Commerzbank a jucat un rol major intr-o serie de tranzactii care au diminuat participatiile unor companii de stat la OAO Telecominvest, o companie holding din St. Petersburg infiintata in 1994 de Leonid Reiman, care detine in prezent functia de ministru al telecomunicatiilor.

Investigatia a condus la recenta demisie a unui membru important al conducerii Commerzbank, Andreas de Maiziere, potrivit unui purtator de cuvant al bancii.

Commerzbank a anuntat, la 18 iulie, ca Maiziere, director al departamentului de servicii si resurse umane, va parasi banca, incepand din 30 septembrie, din motive personale.

Wall Street Journal mai sustine ca ancheta este concentrata pe investigarea altor patru fosti si actuali oficiali ai bancii.

In comunicatul bancii se arata ca ancheta vizeaza cinci actuali si fosti angajati si ca se refera la o perioada indelungata de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO