Business Internaţional

Commerzbank, o bancă salvată de la faliment cu bani publici, ajută investitorii să înşele statul german

Commerzbank, o bancă salvată de la faliment cu bani...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2016, 21:02 3965
Companiile germane sunt recunoscute că oferă printre cele mai grase dividende, iar acesta este unul din motivele pentru care fondurile de investiţii mari, inclusiv din SUA, cumpără acţiuni nemţeşti.

Însă investitorii de pe Wall Street şi din alte părţi ale lumii au găsit o cale de a stoarce şi mai mult profit din aceste acţiuni, spre paguba contribuabililor germani. Ei au pierdut circa un miliard de euro pe an timp ce cel puţin zece ani.

Un detaliu picant, banca germană Commerzbank, deţinută parţial de stat după ce a primit un ajutor financiar din bani publici de 18,2 miliarde de euro în criza financiară, a fost foarte activă în promovarea acestor practici de evaziune fiscală, scrie Les Echos.      

Scandalul de evaziune a pornit de la documente confidenţiale obţinute de organizaţia de jurnalism de investigaţie ProPublica din New York, care a colaborat în acest caz cu The Washington Post, cu grupul german de televiziune ARD şi cu ziarul Handelsblatt.

Trucul folosit pentru evaziune a permis investitorilor să-şi reducă impozitul pe câştiguri de capital şi adesea să ceară maximul de rambursări de taxe de la guvernul german combinând o tehnică de investiţii cunoscută ca „dividend stripping“ (sau tranzacţii „cum-cum“) cu ajutorul băncilor şi fondurilor de investiţii locale, printre care Commerzbank, notează Handelsblatt. Experţii spun că astfel investitorii străini au reuşit să evite plata unor taxe de cel puţin un miliard de euro pe an către statul german timp de cel puţin un deceniu.

„Dividend stripping“ a fost cândva o tehnică utilizată legal în SUA şi în alte ţări, care permite investitorilor să speculeze variaţiile ciclice ale preţurilor acţiunilor înainte şi după ce o companie plăteşte milioane de euro în dividende. În Germania, strategia a exploatat o lacună din legislaţia fiscală care-i lăsa pe investitori să plătească mai puţin sau să ceară exceptarea nejustificată de la plata impozitelor pe câştigul de capital.

Cu ajutorul băncilor şi fondurilor de investiţii germane, investitorii străini au putut cere rambursări de taxe la care aveau dreptul doar investitorii locali. Au reuşit aceasta dând băncilor cu împrumut pentru o scurtă perioadă, până la plata dividendelor, acţiunile companiilor listate pe bursa de la Frank­furt. Banca putea apoi cere rambursări mai mari decât ar fi putut să ceară investitorii străini. Berlinul a făcut demersuri pentru stoparea acestui gen de evaziune.

Gălăgia din jurul lacunei legislative folosite de investitorii străini este doar unul din multele scandaluri provocate în ultimii ani în Germania de practicile de „dividend stripping“. Mulţi investitori, cu ajutorul a peste 100 de banci internaţionale, au cumpărat în ultimul deceniu milioane de acţiuni pe perioade scurte de timp folosind tehnici de „short-selling“ pentru a putea cere rambursări de impozite. Această lacună a fost reparată în 2012.

În cel mai recent scandal, Commerzbank ar fi ajutat fonduri străine de investiţii, printre care renumitele Vanguard şi Blackrock din SUA şi fondul suveran de investiţii al Norvegiei, să exploateze lacunele legislative „în cel puţin 250 de cazuri între 2013 şi 2015“ în detrimentul contribuabililor, scriu publicaţiile care au declanşat scandalul. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că Commerzbank a recunoscut că are cunoştinţă de „cazuri izolate“ de tranzacţii frauduloase.

Documentele analizate arată că investitorii se folosesc de practici evazioniste asemănătoare în cel puţin 20 de alte state din întreaga lume. Iar pentru aceste practici există o piaţă, deloc ascunsă, pe care se face publicitate. Materiale de marketing de la o bancă descriu tranzacţiile ca fiind o modalitate „cu risc controlat“ pentru investitorii „afectaţi“ de taxe pentru de „a recupera“ dividendele reţinute, notează ProPublica.

O altă bancă a pregătit o broşură explicativă pentru clienţi în care se scrie că „nu vom pretinde că suntem experţi în taxe, dar se face în felul următor“. Broşura detaliază în continuare cum investitorii pot evita plata taxelor dând cu împrumut acţiunile în perioada în care se face înregistrarea acţionarilor pentru plata dividendelor.

Investitorii au mai fost sau mai sunt ajutaţI, printre altele, de băncile SEB, Barclays, UBS, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Citigroup, potrivit Reuters. Din schemă nu putea lipsi Deutsche Bank, o altă mare bancă germană, implicată în diverse scandaluri la nivel internaţional din cauza practicilor ilegale sau imorale de business. Statul german deţine 15% din Commerzbank.

„Să fie clar: considerăm că tranzacţiile cum-cum sunt ilegale pentru că singurul lor scop este de a evita plata impozitelor pe dividende“, a explicat un purtător de cuvânt al ministerului german de finanţe.

Din motive care ţin de reputaţie, unele bănci germane au ales să stea departe de astfel de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO