Business Internaţional

Compania care a creat ChatGPT a intrat în vizorul autorităţilor: Microsoft şi Apple au renunţat la locurile lor din consiliul de administraţie după ce organsimele de reglementare au pus ochii pe OpenAI

Compania care a creat ChatGPT a intrat în vizorul...

Autor: Iulian Tenchiu

10.07.2024, 11:28 188

Microsoft şi Apple au renunţat la locurile din consiliul de administraţie al OpenAI, după ce autorităţile de reglementare a investiţiior realizate de companiile din Big Tech au început să se uite mai atent la creatorul ChatGPT, scrie FT.

Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI, a declarat că retragerea sa din poziţia de membru al consiliului este o decizie cu „efect imediat”.

Apple urma să ocupe o poziţie similară cu cea a Microsoft, ca parte a unui acord încheiat cu OpenAI, în urma căruia ChatGPT urma să fie integrat în dispozitivele Apple, dar a renunţat.

Deciziile celor două mari companii vine în contexul în care autorităţile antitrust din UE şi SUA analizează parteneriatul dintre Microsoft şi OpenAI.

Microsoft a acceptat un loc fără drept de vot în consiliul de administraţie în urma haosului care a cuprins OpenAI anul trecut, când directorul său executiv Sam Altman a fost concediat brusc de board, înainte de a fi repus în funcţie câteva zile mai târziu.

Lupta pentru putere din interiorul boardului OpenAI s-a transformat pentru scurt timp într-un risc major pentru investiţia de 13 miliarde de dolari pe care Microsoft o planifica.

Parteneriatul cu Microsoft a fost esenţial pentru succesul OpenAI. Start-up-ul s-a bazat pe Microsoft pentru  puterea de procesare şi stocare în cloud.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a fost unul dintre principalii mediatori ai crizelor şi luptelor pentru putere prin care a trecut OpenAI.

Investiţia în OpenAI a propulsat, de asemenea, Microsoft pe primele locuri în cursa AI. În aprilie, compania a declarat că se luptă să ţină pasul cu cererea pentru serviciile sale de inteligenţă artificială, care au contribuit la creşterea vânzărilor platformei sale de cloud computing Azure într-un ritm accelerat în ultimele trei trimestre.