Business Internaţional

Compania-mamă a TikTok îşi dizolvă divizia de investiţii strategice: Gigantul chinez ajunge la o evaluare de 140 de miliarde de dolari

Compania a cumpărat anul trecut un studio major de mobile gaming şi un producător de echipamente VR (virtual reality)

Compania a cumpărat anul trecut un studio major de mobile gaming şi un producător de echipamente VR (virtual reality)

Autor: Eduard Ivanovici

20.01.2022, 13:26 106

ByteDance, compania din spatele celebrei aplicaţii TikTok, şi-a dizolvat recent divizia de investiţii, conform unui purtător de cuvânt al grupului chinez, citat de CNBC.

În urma unei evaluări efectuate la începutul anului, ByteDance a decis să „îşi întărească focusul businessului, să reducă investiţiile cu o slab nivel de conexiune cu businessul principal şi să îşi împrăştie angajaţii departamentului de investiţii strategice către alte linii de business”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ştirea vine pe măsură ce ByteDance trece printr-o perioadă de restructurare, după ce fondatorul Zhang Yiming a renunţat toamna trecută la funcţia de preşedinte al companiei. ByteDance a creat şase divizii de business pentru a se concentra pe diferite segmente, de la jocuri video la software-uri dedicate întreprinderilor.

Firma, netranzacţionată la bursă, este cel mai mare startup la nivel mondial, evaluat la 140 de miliarde de dolari, potrivit platformei de analiză CB Insights.

De-a lungul anilor, investiţiile şi achiziţiile au constituit un factor cheie în ceea ce priveşte creşterea giganţilor chinezi din domeniul tech.

ByteDance plănuia să folosească aceeaşi strategie, abordând astfel noi zone de business. Anul trecut, startup-ul cu sediul cu Beijing a achiziţionat un studio major de mobile gaming, Moonton, şi a efectuat primii paşi către industria VR (virtual reality) prin achiziţia grupului Pico.

Însă în contextul în care Beijingul continuă să înăsprească reglementările lansate asupra sectorului tech, procesele de încheiere a afacerilor au devenit tot mai complicate. Mai mulţi giganţi tech au fost amendaţi întrucât nu au reuşit să raporteze o serie mai veche de deal-uri.

Acum, există semne conform cărora giganţii chinezi încep să îşi reducă din deţineri. În decembrie, Tencent – activ în domeniul tehnologiei informaţionale şi în industria de gaming – şi-a redus semnificativ participaţia la gigantul de e-commerce JD.com, oferind deţinerile acţionarilor sub formă de dividende speciale. Luna aceasta, Tencent a vândut o parte din acţiunile deţinute la SEA, un conglomerat tech din Singapore.

Un raport de anul trecut arată că participaţiile deţinute de Tencent la companii publice au crescut cu 785,11 miliarde de yuani (122,7 miliarde de dolari) în 2020, an în care profitul grupului a fost de 160 de miliarde de yuani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO