Business Internaţional

Compania prin care Madoff toca banii investitorilor a fost ignorata de autoritatile americane ani la rand

14.12.2008, 17:26 16

Esecul autoritatilor de a deconspira activitatile frauduloase ale lui Bernard Madoff ar putea fi considerat una dintre cele mai importante gafe ale ultimilor ani.

Organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC), agentie ce a fost investita cu atributii sporite si a primit un mandat specific pentru a proteja investitorii, a primit mai multe avertismente cu privire la activitatea lui Madoff in decursul ultimilor ani. Desi SEC nu o poate lua pe urmele fiecarui indiciu pe care il primeste, existau destule care sa ridice un semn de intrebare cu privire la operatiunile lui Madoff.
In situatia in care agentia a urmarit indiciile insa nu a descoperit nimic ilegal, atunci publicul ar fi trebuit instiintat in detaliu.
SEC nu a examinat insa registrele contabile ale afacerilor lui Madoff din momentul in care in 2006 el a inregistrat unitatea la agentie, potrivit declaratiilor a doua surse ce au refuzat sa fie identificate deoarece rapoartele nu sunt inca publice. Agentia incearca sa inspecteze consilierii de investitii cel putin o data la fiecare cinci ani si cerceteaza firmele nou inregistrate in primul lor an de activitate, au declarat fosti oficiali ai SEC si avocati specializati pe titluri de valoare.
Nu acelasi lucru se poate spune despre afacerile lui Madoff, care au scapat de ochii justitiei timp de mai multi ani, perioada suficient de lunga pentru ca acesta sa poata provoca pierderi estimate la mai multe zeci de miliarde de dolari.
Madoff, cel ce a consiliat SEC cu privire la modalitatea de reglementare a pietelor, a fost arestat pe 11 decembrie sub acuzatia de frauda. El opera de ceva vreme, conform a ceea ce a marturisit el fiilor sai, o schema Ponzi, in cadrul firmei sale din New York, unde consilia persoane bogate, fonduri de hedging si institutii. Abilitatea sa de a se eschiva si de a evita sa fie descoperit ar putea da nastere unor dezbateri cu privire la eficacitatea SEC si la adecvarea resurselor sale. "Data fiind magnitudinea fraudei pe care o pretinde SEC, vorbim despre ceva ce este de sperat ca o inspectie sa scoata la iveala", a spus Mercer Bullard, un profesor de drept al Universitatii din Mississippi si un fost mandatar pe probleme de fonduri mutuale la SEC. "Este dificil sa crezi ca o frauda de o asemenea magnitudine nu vine alaturi de importante probleme de conformitate."
Acesta nu pare insa un esec obisnuit. Prabusirea cortinei ce dezvaluie din plin afacerile lui Madoff pune intr-o lumina proasta industria managementului de fonduri ce a cunoscut o expansiune fara precedent in ultimii ani. Se presupune ca inspectezi activitatea companiei in mainile careia iti pui banii, insa atractia pe care a reprezentat-o profitul consistent si sigur nu a avut concurenta si a luat ochii investitorilor.
Persistenta profiturilor in conditiile in care pietele din intreaga lume se prabuseau in ultimele luni sub propria lor greutate ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare chiar si celor mai creduli.
O modalitate de a descoperi o frauda este sa le ceri managerilor sa faca dezvaluiri cu privire la activitatea pe care o desfasoara. Madoff oferea regulat informatii despre companie la SEC, insa pentru a urmari firul veniturilor sunt necesare mai multe informatii, care nu i s-au cerut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO