Business Internaţional

Companii din China au pus ochii pe băncile Portugaliei

Companii din China au pus ochii pe băncile Portugaliei

Autor: Catalina Apostoiu

23.10.2016, 18:32 663

Companii din China intenţionează să achiziţioneze participaţii în două dintre cele mai importante bănci din Portugalia în condiţiile în care sectorul financiar al ţării trece printr-un proces de transformare având drept obiectiv eliminarea creditelor neperformante şi creşterea capitalului, scrie Financial Times.

China Minsheng Financial Holding a intrat pe lista candidaţilor pentru Novo Banco în contextul în care autorităţile de la Lisabona sunt la a doua încercare de a vinde aşa-numita “bancă bună” salvată din ruinele Banco Espirito Santo în 2014.

În acelaşi timp, Fosun Industrial Holdings, parte din cel mai mare conglomerat privat al Chinei, este în discuţii avansate pentru achiziţionarea a 16,7% din Millennium BCP, cea mai mare bancă listată a Portugaliei, cu posibilitatea creşterii participaţiei la 30% prin majorări de capital.

În afară de Minsheng, printre ceilalţi candidaţi pentru Novo Banco se numără grupurile de private equity Apollo Global Management, Lone Star Funds şi Centerbridge, cât şi două bănci portugheze, BCP şi Banco BPI, potrivit bancherilor de la Lisabona.

Autorităţile portugheze au stabilit data de 4 noiembrie drept dată limită pentru depunerea ofertelor finale pentru Novo Banco. Pe lângă o vânzare directă către un singur ofertant, Lisabona analizează listarea unei părţi din bancă pe piaţa de acţiuni, vânzarea de participaţii separate către investitori diferiţi sau împărţirea băncii în divizii separate.

Între timp, BCP este aşteptată să ajungă în scurt timp la un acord cu Fosun. BCP a convocat o întrunire a acţionarilor pe 9 noiembrie, întrunire aşteptată să faciliteze oferta Fosun.

Interesul reînnoit al grupurilor chineze faţă de băncile portugheze survine în condiţiile în care autorităţile de la Lisabona fac progrese în ceea ce priveşte planul de a crea o “bad bank” pentru a scăpa băncile de creditele neperformante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO