Business Internaţional

Companiile aeriene au depus o sesizare la CE, împotriva grevei controlorilor de zbor din Franţa

Companiile aeriene au depus o sesizare la CE, împotriva...

Autor: Bianca Ciocotisan

24.07.2018, 13:17 62

International Airlines Group (IAG), Ryanair, easyJet şi Wizz Air au depus o sesizare la Comisia Europeană împotriva Franţei, pe motiv că grevele controlorilor de trafic aerian din această ţară restricţionează libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene, anunţă un comunicat transmis luni de Wizz Air

„Liniile aeriene nu pun la îndoială dreptul de a face grevă, dar cred că autorităţile franceze încalcă legile Uniunii Europene deoarece nu acordă permisia de zbor deasupra Franţei în timpul grevelor, iar pasagerilor care se află în acele zboruri li se refuză dreptul fundamental de liberă călătorie între statele membre care nu sunt afectate de grevă”, spune compania.

Până în prezent, grevele controlorilor de trafic francezi au crescut cu 300 de procente faţă de 2017, iar luna trecută, Senatul francez a confirmat că numai Franţa este responsabilă pentru 33% din întârzierile de zbor din Europa, acesta afirmând, de asemenea, că dreptul la grevă trebuie echilibrat cu obligaţia de a furniza servicii publice.

„Dreptul la grevă trebuie echilibrat cu libertatea de mişcare. Nu numai pasagerii care zboară în şi din Franţa sunt afectaţi de grevele controlorilor de trafic francezi, dar şi cei care se află în aeronave ce doar survolează ţara, în special spaţiul aerian extins ce acoperă Marsilia şi Marea Mediterană, care este, de asemenea, supus întârzierilor şi întreruperilor masive. Acest fapt afectează liniile aeriene, dar are şi un efect negativ important asupra turismului şi economiei din Spania”, anunţă Willie Walsh, CEO IAG.

Potrivit Comunicatului, plângerile afirmă că există un precedent legal în acest caz. În 1997, Spania a sesizat Comisia Europeană după ce a suferit mulţi ani din cauza faptului că agricultorii francezi au împiedicat exportul de fructe şi legume în UE, iar Curtea Europeană a decis împotriva Franţei, deoarece autorităţile franceze nu au abordat acţiunile fermierilor şi nu au asigurat libera circulaţie a mărfurilor.

Potrivit Eurocontrol, mai mult de 16.000 de zboruri au fost amânate până în luna iunie a acestui an din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franţa, care afectează mai mult de două milioane de pasageri.

„Vara trecută, Comisia Europeană a declarat că, din 2005, au existat aproximativ 357 de greve ale controlorilor de trafic aerian în Europa, acesta fiind echivalentul a aproximativ o lună pe an, când traficul aerian din Uniunea Europeană a fost perturbat”, menţionează Wizz Air.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO