Business Internaţional

Companiile aeriene îşi evaluează serviciile către Kiev, pe fondul tensiunilor Rusia - Ucraina

Companiile aeriene îşi evaluează serviciile către...

Autor: Dorin Oancea

13.02.2022, 10:38 41

Compania olandeză KLM a oprit toate zborurile către Kiev şi a declarat că nu va opera în spaţiul ucrainean, fiind primul mare transportator aerian care anunţă întreruperea serviciilor, în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident cresc din cauza Ucrainei, relatează Wall Street Journal.

Compania aeriană a citat sâmbătă un avertisment de călătorie din partea guvernului cu privire la riscurile de a zbura în regiune.

KLM şi alte companii, inclusiv Lufthansa, au început să îşi reprogrameze zborurile luna trecută pentru a evita ca echipajele să fie nevoite să rămână în capitala Ucrainei peste noapte din cauza preocupărilor legate de siguranţă, din cauza acumulării de trupe ruseşti de-a lungul graniţei ucrainene.

Lufthansa a declarat sâmbătă că monitorizează situaţia din Ucraina şi analizează posibilitatea de a-şi suspenda traficul aerian. O decizie nu a fost luată, a declarat un purtător de cuvânt.

Statele Unite au ordonat ca majoritatea personalului ambasadei să părăsească Ucraina după ce au avertizat că o invazie militară rusă ar putea fi iminentă. Moscova a început, de asemenea, să îşi retragă prezenţa diplomatică. Washingtonul a avertizat vineri că Rusia ar putea lansa o operaţiune militară masivă împotriva Ucrainei în următoarele zile. Rusia a negat că intenţionează să îşi invadeze vecinul.

Pentru Olanda, unde îşi are sediul KLM, regiunea este deosebit de sensibilă. Zborul 17 al Malaysia Airlines, care se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra estului Ucrainei în iulie 2014, iar 298 de membri ai echipajului şi pasageri, mulţi dintre ei cetăţeni olandezi, au murit. Incidentul a fost investigat de Consiliul olandez pentru siguranţă, care a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricaţie rusească. Procurorii ucraineni şi olandezi au acuzat militanţii susţinuţi de Rusia care operează în zonă că au lansat racheta.

"KLM nu a mai zburat deasupra regiunilor estice ale Ucrainei şi Crimeei din 2014. Acum nu mai există zboruri KLM prin spaţiul aerian ucrainean până la noi ordine", a precizat compania aeriană.

O analiză de securitate extinsă efectuată de un grup care include companiile aeriene olandeze, serviciile de informaţii, Ministerul Apărării şi alte departamente naţionale a constatat că regiunea nu mai este sigură pentru a opera, a precizat compania aeriană.

Măsura de anulare a zborurilor vine în contextul în care guvernele, inclusiv cel al SUA, al Marii Britanii şi al Olandei, au cerut cetăţenilor să evacueze Ucraina cât mai repede posibil.

Companiile aeriene au început să evite spaţiul aerian belarus anul trecut, după ce o aeronavă a Ryanair Holdings PLC care transporta un disident belarus a fost redirecţionată către Minsk în urma a ceea ce o anchetă a Naţiunilor Unite a declarat că a fost o falsă ameninţare cu bombă. Incidentul, pe care unele capitale l-au numit deturnare sponsorizată de stat, a declanşat sancţiuni împotriva aliatului Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO