Business Internaţional

Companiile americane baga mai multi bani in calculatoare si noi tehnologii

04.06.2007, 22:33 36

Aproape de jumatatea anului 2007, cresterea bugetelor de investitii in tehnologie ale corporatiilor americane devine destul de accentuata, ceea ce poate fi luat ca un semn bun, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Estimarile analistilor de pe piata IT, care considera cheltuielile cu tehnologia ca pe unul dintre cei mai importanti indicatori referitori la evolutia jucatorilor din industria de profil, ca International Business Machines (IBM), Hewlett-Packard sau Intel, erau destul de rezervate la inceputul anului. Conform previziunilor, companiile urmau sa isi reduca drastic bugetele pentru tehnologie din acest an ca urmare a usoarei crize prin care trece economia americana.
Firma Forrester Reearch, de exemplu, estima la un moment dat ca bugetele pentru IT ale companiilor americane vor creste anul acesta cu doar 1-2%, comparativ cu avansul de 6-8% pe care l-au inregistrat in 2006.
Totusi, clientii corporate ai companiilor de IT spun ca vor face investitii si anul acesta, chiar daca nu vor exista cheltuieli extravagante. TruGreen LandCare, o companie de peisagistica controlata de ServiceMaster, este un exemplu clasic. Compania isi va majora anul acesta investitiile in tehnologie cu 5% la fel cum a facut in ficare an incepand cu anul 2004, spune Mark Mills, directorul de IT al companiei.
Compania Tennessee, care anul trecut a dispus de un buget de IT de 10 mil. dolari (7,4 mil. euro), planuieste sa cheltuiasca mai mult pe produse software cu aplicatii in management, care ajuta companiile sa isi imbunatateasca operatiunile curente, cum sunt transferurile imediate referitoare la vanzari. Mills spune ca se asteapta ca TruGreen, care are 9.500 de angajati, sa isi majoreze bugetul pentru IT cu 5% si in 2008.
Aceste cresteri sustinute, fara a fi spectaculoase, vor contribui la media cheltuielilor pentru tehnologie din SUA cu 5-7% in acest an, spun firmele de cercetare ca IDC si Forrester si banca de investitii Goldman Sachs.
Desi cifrele sunt ceva mai mici decat anul trecut, iar procentele sunt departe de cresterile de doua cifre ale bugetelor de IT din anii '90, previziunile sumbre ale unor specialisti nu s-au adeverit. Cheltuielile pentru tehnologie "se tin bine, dar sunt slabute", spune Laura Conigliaro, analist la Goldman Sachs.
Exista trenduri clare referitoare la directiile in care merg banii. De exemplu, multi dintre clienti spun ca anul acesta tehnologia pe care o vor achizitiona are ca scop imbunatatirea securitatii IT si imbunatatirea retelelor din companie.
Potrivit unui studiu al Citigroup, realizat pe 100 de directori de IT, 40% dintre respondenti au declarat ca prioritatea lor este imbunatatirea sistemului de securitate IT, urmata de consolidarea serverelor si dezvoltarea de noi produse software care sa ajute la realizarea sarcinilor specifice afacerii.
Ray Barnard, vicepresedinte executiv si director de IT la compania Fluor, spune ca firma sa si-a majorat anul acesta bugetul IT pentru prima data din 2002, cu scopul de a adauga noi servere la retea si de a imbunatati securitatea datelor, pe masura ce concernul din Dallas se extinde. Pe parcursul ultimilor patru ani, Barnard spune ca a dispus de un buget de 300-500 mil. dolari (222-370 mil. euro). In acest an, compania va avea o crestere de 11% a bugetului de IT, a declarat el. "Afacerile sunt infloritoare", spune Barnard. "Ne concentram pe expansiunea globala, pentru a putea face fata cererii." Cifra de afaceri a companiei Fluor a crescut cu peste 41%, pana la 14 mld. dolari (10 mld. euro) din 2002, iar compania si-a extins prezenta de la 38 de tari in 2003 pana la 72 de tari anul trecut.
Fluor, care are peste 35.000 de angajati, planuieste sa cheltuiasca fondurile de IT pe cele mai performante servere de la Dell, precum si sa adauge cateva servicii de securitate globala de la Dell si IBM si cateva computere noi, spune Barnard.
Conigliaro, de la banca de investitii Goldman Sachs, spune ca exista in continuare motive pentru a fi precauti in ceea ce priveste mediul tehnologic. Odata cu raportarea recenta a veniturilor semestriale, mai multe companii, printre care si Sun Microsystems si IBM, au facut comentarii care sugerau ca vad o incetinire a pietei de profil.
Intr-adevar, nu toate corporatiile isi majoreaza in acest an bugetele de IT. Marshfield Clinic, care ofera servicii medicale, va pastra acelasi nivel de cheltuieli pentru IT in acest an, spune Joe Brickweg, directorul de infrastructura al companiei din Wisconsin. Desi nu a facut public bugetul companiei, Brickweg spune ca fondurile alocate nu vor creste deoarece compania a finalizat recent o investitie majora, cu un termen de cinci ani, pentru consolidarea sistemului telefonic.
Vimal Thomas, director de IT la biroul american al producatorului de instrumente muzicale Yamaha, spune ca firma isi va majora bugetul de IT cu 20% in acest an, dupa ce l-a pastrat la acelasi niveli cativa ani la rand. Thomas, care nu a dorit sa mentioneze cifra exacta, spune ca va imbunatati sistemul telefonic al companiei prin intermediul VOIP (voice-over-Internet protocol) si va trece la un nou sistem de
e-mail de la Microsoft, printre altele.
Desi isi propusese sa faca unele dintre aceste schimbari inca de anul trecut, Thomas spune ca acestea au fost amanate din cauza "mediului de afaceri dur in care evoluam", incluzand aici pretul mare al petrolului si costurile de atragere a unor informaticieni buni. In acest an, compania a decis sa nu mai astepte, deoarece tehnologia de la Yamaha ar fi devenit depasita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO