Business Internaţional

Companiile americane şi europene se pregătesc pentru vremuri grele cu disponibilizări masive

Companiile americane şi europene se pregătesc pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2022, 22:09 1848

Sectorul corporate ame­ri­can îşi reduce dramatic baza de angajaţi ca parte a eforturilor de restructurare menite să-l ajute să facă faţă unui posibil declin al economiei provocat de războiul băncii centrale cu inflaţia. În Europa, inflaţia situată la maxime pe decenii şi impactul războiului din Ucraina pun presiune pe companii să ia în considerare disponibilizări sem­nificative sau îngheţări ale anga­jărilor.

Disponibilizările anunţate de angajatorii din SUA au urcat cu 13% până la 33.843 în octombrie, cel mai ridicat nivel din februarie 2021, potrivit Reuters.

Companiile de tehnologie în special îşi reduc numărul locurilor de muncă şi încetinesc angajările în faţa dobânzilor în creştere şi chel­tuielilor modeste ale consumato­rilor, cât şi dolarului puternic, notează Bloomberg.

Industria tech a eliminat 9.587 lo­curi de muncă în octombrie, cel mai ridicat total lunar din noiembrie 2020. Amazon şi Meta s-au alăturat recent marilor companii tech care elimină mii de locuri de muncă.

Disponibilizările accelerează în industria tech, apropiindu-se de nive­luri înregistrate ultima dată la înce­putul pandemiei, companii mari şi mici restrângându-şi ambiţiile.

Din sectorul bancar, Citigroup a eliminat zeci de locuri de muncă din divizia de investment banking, un declin al tranzacţiilor continuând să apese asupra celor mai mari bănci americane, scrie Reuters.

Şi alţi giganţi americani se ală­tură listei de companii care anunţă disponibilizări. Intel a precizat recent că planul său de reducere a costurilor va include reduceri ale numărului de locuri de muncă.

Ajustările vor începe în tri­mes­trul patru, a anunţat CEO-ul com­paniei, Pat Gelsinger, fără să pre­cizeze câţi angajaţi vor fi afectaţi.

Gigantul din domeniul software Microsoft a eliminat uşor sub 1.000 de locuri de muncă la nivelul mai multor divizii în această săp­tămână. Gigantul farma Johnson & Johnson a anunţat la rândul său că ar putea elimina locuri de muncă pe fondul presiunilor inflaţioniste şi dolarului puternic.

Şi din Europa continuă să apară anunţuri legate de disponibilizări. Recent, furnizorul auto german Schaeffler a declarat că intenţionează să elimine 1.300 de locuri de muncă, sau 1,6% din forţa sa de muncă la nivel mondial.

IBM are de asemenea în plan să elimine aproximativ 10.000 de locuri de muncă în Europa pentru a-şi reduce costurile.

Gigantul german din industria produselor chimice BASF a anunţat recent un nou program de reduceri de costuri care va include eliminarea unui număr neprecizat de locuri de muncă.

Compania finlandeză Finnair poartă discuţii pentru eliminarea a aproximativ 200 de locuri de muncă la nivel mondial.

Printre alte companii care planifică disponibilizări în Europa se numără Getir din Turcia, Henkel, Klarna, Siemens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO