Business Internaţional

Companiile din Grecia şi-au transferat capitalul în afara ţării şi se pregătesc de aterizarea forţată

Exportatorii greci au început să transfere lichidităţi în străinătate încă din septembrie 2014

Exportatorii greci au început să transfere lichidităţi în străinătate încă din septembrie 2014

Autor: CătăIina Apostoiu

22.06.2015, 00:04 1616
Directorii de companii din diverse sectoare industriale ale Greciei spun că au învăţat foarte multe din criza din Cipru şi au luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că nu-şi vor vedea banii blocaţi în eventualitatea impunerii unor restricţii ale mişcării capitalului, scrie Kathimerini.

Aceste companii sunt în mare parte orientate către export şi au supravieţuit perioadei de recesiune 2008-2013 menţinându-şi rezervele de lichidităţi la un nivel ridicat. Executivii au luat patru măsuri-cheie. Mai întâi au început să transfere lichidităţi în străinătate în septembrie 2014. Au deschis de asemenea conturi la bănci străine pentru a face plăţi către furnizorii de materii prime.

În al doilea rând, iar acest lucru s-a petrecut constant pe durata negocierilor dintre Atena şi creditorii săi, au făcut transferuri săptămânale de venituri din Grecia în alte ţări. Şi chiar înainte de ziua plăţii salariilor, acestea introduc în conturi, din străinătate, exact suma necesară plăţii salariilor lunare ale angajaţilor.

Accelerarea plăţilor către furnizorii din Grecia a reprezentat a treia măsură, având scopul eliberării de cash din vistieriile companiilor, evitând astfel impactul negativ al oricărui eveniment nedorit.

A patra măsură a fost devansarea reîn­noirii contractelor cu clienţii străini. Aceasta pentru că rivalele internaţionale încearcă să profite de situaţia din Grecia încurajând multi­naţionalele să-şi anuleze contractele cu companiile greceşti.

În plus, mulţi executivi au eliminat de pe lista clienţilor companiile sau persoanele care nu şi-au respectat termenele de plată. 

 

Scenariu de criză

La nivel de guvern, următorul scenariu ar putea deveni realitate dacă hemoragia de capital din băncile greceşti continuă să accelereze cu acelaşi ritm din zilele trecute.

Guvernatorul Băncii Greciei îl sună pe premier să-l informeze că este nevoie de introducerea unor restricţii ale mişcării capitalului pentru ca sistemul bancar să nu se prăbuşească. Din cauza acestor ieşiri, băncile ar putea rămâne fără lichidităţi în doar câteva ore. Banca Naţională ţine la curent cu ce se întâmplă în teritoriu Ministerul de Fi­nan­ţe, Banca Centrală Europeană, Meca­nismul de Supraveghere Financiară şi Co­misia Europeană. Premierul semnează un decret pentru introducerea imediată a restricţiilor. Actul va trebui aprobat de Par­la­ment mai târziu.

Pentru a câştiga timp, banca centrală şi Ministerul de Finanţe cer Comisiei Euro­pene aprobarea de urgenţă pentru introducerea temporară a restricţiilor mişcării capitalului pentru a menţine sistemul financiar stabil. Comisia Europeană aprobă cererea, cu nota că Grecia trebuie să ridice aceste limite cât de curând posibil deoarece încalcă legile UE. Întreaga procedură trebuie finalizată în cel mult două ore. Banca Greciei trimite instrucţiuni detaliate băncilor comerciale despre implementarea controalelor. Dacă va fi panică, banca centrală va cere băncilor să stea închise câteva zile până când deponenţii se calmează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO