Business Internaţional

Companiile elveţiene sunt nevoite să se adapteze pentru a face faţă aprecierii francului

Christoph Blocher

Companiile elveţiene sunt nevoite să se adapteze pentru a face faţă aprecierii francului

Autor: Catalina Apostoiu

23.06.2011, 00:03 821

Francul elveţian a urcat la maxime record, însă exporturile debrânză ale Elveţiei au crescut cu aproximativ 8% în ultimii doiani, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Emmi, cel mai mare exportator de pro­du­se lactate al Elveţiei,se aşteaptă ca veniturile să crească din nou în acest an. Volumultotal al expor­turilor de brânză s-a menţinut stabil de laprăbuşirea băncii de investiţii Lehman Bro­thers, în toamna lui2008.

"Aspectul pozitiv al presiunii exercitate de apreciereafrancului este că ne stimulează să venim cu idei din ce în ce maibune şi să men­ţinem un control şi mai strict asupra costurilor şisă muncim mai mult", declară Matthias Kunz, director al divizieiexterne a Emmi.

Aprecierea cu aproape 30% a francului în raport cu moneda eurode la colapsul Lehman a generat proteste din partea unor firme, înspecial din sectorul metalelor, echipamentelor şi turismului. Uneledintre acestea au ameninţat că-şi vor reloca producţia pestehotare, iar banca centrală a avertizat că efectele aprecieriifrancului nu au fost încă resimţite în întregime.

Însă exporturile au urcat în primul trimestru cu 12% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, iar în 2010 Elveţia a înregistratal doilea cel mai mare excedent comercial din istoria sa. Potrivitunui studiu realizat în luna aprilie, majoritatea companiilorelveţiene nu se aşteaptă la un impact major negativ al apre­cieriifrancului şi ar prefera ca banca centrală să nu ia nicio măsură înaceastă privinţă.

"Elveţiaa fost întotdeauna capabilă să facă faţă unui franc mai puternicprin operarea unor schimbări radicale", declară preşedintele NestléPeter Brabeck.

Capacitatea de a majora preţurile şi pre­zenţa pe pieţeleemergente cu un ritm rapid de creştere au fost de ajutor.Exporturile elve­ţiene de ceasuri au avansat cu 32,1% în apriliedupă ce achiziţiile venite din China au crescut cu 44,4%, iar celedin Hong Kong cu 53,9%.

Precedent în anii '70

Nu este prima dată când elveţienii trec printr-o astfel desituaţie. O situaţie similară s-a înregistrat în anii '70, cândinflaţia din alte regiuni a im­pul­sionat cererea de francielve­ţieni. Atunci, ca şi acum, Elveţia se lăuda cu o rată scă­zutăa inflaţiei şi a şomajului. În 1976, revista Time scria că economiaelveţiană se bucură de "succese invidiate de majo­rita­teace­lor­lal­te ţări". Aproape acelaşi lucru se întâmplă înprezent.

Christoph Blocher, un politician de dreap­ta care a făcut averedin conducerea unei com­panii de pro­duse chimice, Ems, a declaratcă o ieşire din Elveţia părea inevitabilă pentru fir­ma sa în anii'70. "Am căutat locaţii alterna­tive peste hotare", a declarat el."Atunci, ex­por­tam 30%. Acum, exportăm 96%. Elveţia a fostîn­tot­dea­una forţată de moneda puter­nică să rea­li­zeze produsemai bune, de o calita­te su­pe­rioară".

În general, banca mondială anticipează o încetinire a ritmuluide creştere a economiei în acest an, până la aproximativ 2% de la2,6% în 2010. Totuşi, ritmul de creştere este destul de buncomparativ cu cel de 1,5-2,3% anticipat pentru zona euro de cătreBanca Centrală Euro­peană.

"Credem că aprecierea fran­cului elveţian durează de prea multtimp pentru a vedea o creştere negativă a exporturilor drept oconsecinţă inevitabilă", se arată într-o notă a economiştilor dincadrul băncii elveţiene Sarasin. Turismul a avut de suferit, însăvremea poartă o parte din vină.

Banca centrală a încercat în zadar să "potolească" cursul

În acest context, este lesne de înţeles de ce eforturile inutiledepuse de banca centrală în 2009-2010 de a restrânge apreciereafrancului au declanşat dezbateri aprinse în Elveţia: eforturile aucostat banca 26,5 miliarde de franci.

În cadrul unui sondaj realizat în aprilie de Deloitte în rânduldirectorilor financiari de firme din Elveţia, 85% dintre aceştia audeclarat că aprecierea francului nu va avea un efect negativ înurmătoarele 12 luni. De asemenea, 83% s-au declarat împotriva unornoi acţiuni ale băncii centrale sau ale guver­nului în sensulstopării aprecierii fran­cului.

Chiar şi aşa, perspectiva aprecierii în continuare a monedeielveţiene îl îngrijorează pe Kunz. "Problema este că nu ştim cât deelastică este cererea", a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO