Business Internaţional

Companiile europene imprumuta mai mult

29.09.2006, 19:32 9

Valoarea imprumuturilor facute de corporatiile din zona euro a crescut luna trecuta ajungand la cel mai rapid ritm de la adoptarea monedei euro in 1999, la fel ca si aporturile financiare monitorizate de Banca Centrala Europeana, scrie Financial Times.
Consecinta directa a acestor aporturi monetare ar putea fi majorarea ratei dobanzii nu mai tarziu de saptamana viitoare. Afluxul neasteptat de mare de bani si datele despre imprumuturile efectuate pe care BCE le-a dat publicitatii saptamana aceasta arata aprecierea activitatii economice in zona euro, mai ales in sectorul corporatiilor, dominat in ultima vreme de o serie de fuziuni si achizitii. Totusi, aceste date cresc temerile conform carora ratele inca mici ale dobanzilor incurajeaza impumuturile excesive si creeaza riscuri de inflatie pe termen lung.
Pericolele unei rapide expansiuni a creditelor se afla pe lista de avertizari pe care o va prezenta Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, dupa intrunirea reprezentantilor bancii, ce va avea loc saptamana viitoare la Paris, in cadrul acestei intruniri banca anuntand majorarea ratelor dobanzilor cu 0,25%, la 3,25%. Cresterea aportului monetar justifica majorarea ratelor mai ales acum dupa ce pretul mic al barilului de petrol duce la scaderea inflatiei.
Inflatia in zona euro pentru septembrie se incadreaza in definitia BCE pentru stabilitate financiara, aceasta fiind aproape de 2%. Anul trecut, rata dobanzii de referinta a BCE era de 2%. In ultimele luni au aparut zvonuri conform carora dobanda mai mare la imprumuturi ar avea afecta creditele imobiliare. Piata imobiliara, care se afla in expansiune in Spania si Franta, nu mai este atractiva pentru investitori, creditele imobiliare scazand de la 11,4% in luna iulie, la 11,1% in august.
M3, cel mai cuprinzator indicator al masei monetare, a inregistrat o crestere anuala de la 7,8% in luna iulie, la 8,2% in august, majorarea imprumuturilor in sectorul privat fiind de la 11,1% la 11,3%, nivelul de crestere atingand recordul inregistrat in lunile aprilie si mai ale acestui an. Imprumuturile corporatiilor au luat avant, inregistrandu-se o crestere a creditelor cu 12% de la 11,8%, cea mai mare crestere inregistrata de BCE. Majoritatea acestor credite au fost acordate pentru realizarea unor fuziuni si achizitii, cat si pentru aportul capitalului unor firme de investitii private.
Semnele ca zona euro ramane in continuare pe linia de plutire sunt alimentate de gradul de multumire al clientilor din Germania, dupa cum se arata in ultimul sondaj realizat de agentia de sondaje GfK. Puterea de cumparare a germanilor s-a imbunatatit in septembrie, mai ales deoarece acestia incearca sa domine majorarea TVA, crestere prognozata pentru anul viitor, prin achizitiile facute pana la sfarsitul anului.
Economiile tarilor din zona euro continua pe aceeasi panta ascendenta care le aduce la acelasi nivel cu celelalte puteri economice ale lumii, bucurandu-se mai ales de o crestere a puterii de cumparare a consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO