Business Internaţional

Companiile europene stau pe un munte de bani de 1.000 mld. euro, dar sunt dispuse să cheltuiască doar o mică parte

Lichidităţile producătorului german de automobile Daimler se ridicau la 9,3 miliarde de euro la sfârşitul anului 2013, faţă de un miliard de euro la sfârşitul anului 2008. Sursa foto - AFP

Lichidităţile producătorului german de automobile Daimler se ridicau la 9,3 miliarde de euro la sfârşitul anului 2013, faţă de un miliard de euro la sfârşitul anului 2008. Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

16.09.2014, 00:04 914
Companiile europene au pus deoparte 50 de miliarde de euro doar în ultimul an şi şi-au majorat astfel rezervele de lichiditate la 1.000 de miliarde de euro, însă dau semne că sunt pregătite să cheltuiască o parte din aceşti bani chiar de anul acesta, potrivit unui studiu al Deloitte preluat de presa internaţională.

Nivelul lichidităţilor companiilor listate din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a urcat cu 3,8% din 2007, anul de dinaintea izbucnirii crizei economice globale, la 1.000 de miliarde de euro, iar cea mai mare parte din aceste rezerve este deţinută de jucători din industria manufacturieră şi energie, scrie agenţia Thomson Reuters.

Datele arată că firmele europene nu sunt încă dispuse să aloce sume importante din rezervele de cash pentru investiţii. Un sondaj de opinie la care au participat executivi ai unor companii listate şi nelistate din regiune arată că 59% dintre cei chestionaţi intenţionează să investească o parte din rezerve anul acesta. Dintre cei dispuşi că cheltuiească, 54% au spus că în strategia de investiţii pentru următoarele 12 luni prioritară va fi creşterea.

„Companiile s-ar putea să nu fie dispuse să investească atâta timp cât nesiguranţa persistă în diferite sectoare din economia europeană“, consideră Brian Ager, secretar general al grupului de lobby Masa Rotundă a Industriaşilor Europeni, care cuprinde 50 de directori şi preşedinţi ai unor multinaţionale de top din Europa.

Titanul industrial german Siemens avea rezerve de cash de 8,2 miliarde de euro în iunie, dar datoria sa netă a crescut de la 2,8 miliarde de euro la 5,6 miliarde de euro din septembrie 2013 până în iunie anul acesta.

În cazul producătorului de automobile german Daimler lichidităţile se ridicau la 9,3 miliarde de euro la sfârşitul anului 2013, faţă de un miliard de euro la sfârşitul anului 2008.

„Companiile au făcut în mod clar un pas în sensul majorării nivelului mediu al rezervelor de cash“, notează Gareth Williams, economist specializat pe segmentul corporate la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s. „S-a întâmplat ceva la nivel structural. Dacă vor reveni condiţiile dificile, băncile nu vor fi dispuse să furnizeze lichidităţi companiilor, aşa cum au fost în trecut“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO