Business Internaţional

Companiile franceze merg pe furiş să caute afaceri în Iran

Companiile franceze merg pe furiş să caute afaceri în...

Autor: Daniela Stoican

31.03.2014, 00:03 396

Companii mari franceze precum Michelin, Orange sau Sanofi tatonează foarte discret reluarea afacerilor în Iran în contextul în care cea mai mare bancă franceză listată, BNP Paribas, prezentă şi în Statele Unite, este investigată de autorităţile americane pentru că ar fi încălcat în perioada 2002-2009 legis­laţia SUA vizând sancţiunile impuse statului islamic.

Numărul mare de oameni de afaceri din vest care s-au perindat prin Teheran în ultimele săptămâni sugerează ideea că o detensionare a relaţiilor economice ale Iranului cu restul lumii este la orizont, scrie The Wall Street Journal. Dar aceste vizite vin după ce autorităţile americane au arătat foarte ferm că relaxarea sancţiunilor pe o perioadă de şase luni începând din noiembrie anul trecut nu înseamnă că Iranul poate face afaceri.

Relaxarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul unor inspecţii mai amănunţite ale facilităţilor sale nucleare de către Occident vizează în parte produse umanitare precum alimente şi medicamente. Un reprezentant al operatorului de telefonie mobilă francez Orange a declarat pentru WSJ că manageri ai companiei au vizitat Teheranul recent având în plan să ofere servicii de consultanţă companiilor de telefonie iraniene. Producătorul de medicamente Sanofi a găzduit un seminar de training la hotelul Melal din cartierul de business al Teheranului în martie.

Diviziei americane a Michelin nu ar trebui să i se mai permită să aibă contracte cu departamentul de apărare al Statelor Unite în cazul în care compania- mamă semnează contracte de livrare cu Iranul, arată o scrisoare transmisă de trei congressmeni repu­blicani către secretarul de stat american al apărării Chuck Hagel în februarie, scrie publicaţia americană din domeniul auto Tirebusiness. com.

Preşedintele american Barack Obama ameninţase anterior companiiile care tatonează piaţa iraniană că „o fac pe riscul propriu şi că vom acţiona împotriva lor de nici nu vor şti ce i-a lovit”.

Secretarul de stat american John Kerry arăta că acordul convenit nu permite „o deschidere spre afaceri a Iranului”.

O delegaţie de peste 100 de companii franceze, care a inclus producătorul de ciment Lafarge şi banca Natixis au făcut în februarie o vizită în Iran în care reprezentanţii companiilor au avut întâlniri cu autorităţile iraniene. Vizita a fost organizată de o asociaţie de afaceri franceză.

Companiile occidentale sunt de obicei discrete în privinţa vizitelor lor în Iran. Managerul unei companii europene cu servicii spitaliceşti se afla în Teheran şi discuta cu oficiali iranieni oportunităţi de afaceri. A doua zi a primit ordin să se întoarcă acasă pentru că departamentul juridic al companiei sale se temea de repercusiuni din partea SUA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO