Business Internaţional

Companiile germane se pregătesc să părăsească Marea Britanie după Brexit

Companiile germane se pregătesc să părăsească Marea...

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2017, 21:50 4033
Aproape una din 10 companii germane intenţionează să-şi retragă investiţiile din Marea Britanie şi să le transfere în Germania sau în alte părţi ale pieţei unice „deşi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE nu sunt cunoscute încă“, a declarat preşedintele Camerei Germane a Industriei şi Comerţului (DIHK). Eric Schweitzer a adus astfel în actualitate un sondaj realizat în februarie în rândul a 1.300 de companii germane cu operaţiuni în Marea Britanie, scrie Politico.

Deşi majoritatea companiilor ger ma ne consideră mediul de business „a proa pe solid“, 40% dintre acestea au de clarat că se aşteaptă ca afacerile să în re gistreze un declin în următoarele luni.

„O creştere a costurilor din cauza impozitelor şi taxelor vamale, cât şi birocraţia sporită la noua graniţă europeană vor avea o influenţă negativă asupra afacerilor de ambele părţi“, relevă raportul, potrivit căruia exporturile către Marea Britanie s-au diminuat deja cu 3,5% de la referendumul din iunie anul trecut.

Companiile germane au 500.000 de angajaţi britanici în 2.500 de companii din Marea Britanie în domeniile energiei, serviciilor financiare, manu facturier, retailului, transportului şi altele.

Germania este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Marii Britanii pe segmentul de bunuri, potrivit Financial Times.

„Marea Britanie este una dintre cele mai importante locaţii de investiţii şi pieţe la nivel mondial. Peste 15.000 de companii germane exportă bunuri şi servicii către Marea Britanică în prezent, dintre care 2.000 au filiale de vânzări şi service şi 500 fabrici aici, având 500.000 de angajaţi britanici. Investiţiile germane directe şi indirecte în Marea Britanie se situau la aproxmativ 92 miliarde de lire sterline în 2014, iar Germania a exportat bunuri de aproximativ 74 miliarde de lire sterline în Marea Britanie în 2015, potrivit German Industry UK. În Marea Britanie au operaţiuni companii germane ca Airbus, Bayer, Boehringer Ingelheim, DB Schenker, E.ON, Mercedes Benz, Siemens, ThyssenKrupp, Volkswagen.

Marea Britanie este una dintre cele mai importante locaţii pentru companiile germane, investiţii directe de peste 100 miliarde de euro fiind direcţionate către această piaţă, un nivel similar cu cel al investiţiilor directe din Franţa şi mai mult decât dublul investiţiilor realizate în China, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit producătorilor auto germani, ieşirea Marii Britanii din UE ar produce mai multe daune economice decât un Grexit. Aproximativ o cincime din automobilele produse în Germania în 2015, adică aproximativ 820.000 de maşini, au fost exportate către Marea Britanie, aceasta constituind astfel cea mai importantă destinaţie după volum, scrie Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO