Business Internaţional

Companiile miniere iau în vizor Balcanii de Vest pentru extracţia de litiu, component vital al bateriilor pentru maşini electrice

Companiile miniere iau în vizor Balcanii de Vest pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

03.02.2021, 00:05 535

Cererea pentru cel mai uşor metal din lume, litiul, este aşteptată să crească puternic în următorul deceniu în contextul dezvoltării accelerate a sectorului electro­mo­bilităţii, scrie Intellinews.

Europa este deja un centru important pentru producţia de autovehicule electrice, care necesită litiu pentru bateriile bazate pe litiu-ion, baterii folo­site şi în produc­ţia de elec­tronice şi în stocarea de energie pentru regenerabile.

Totuşi, con­structorii de ma­şini electrice de pe continent sunt dependenţi de importuri. Cea mai mare parte a litiului la nivel mondial este produsă în Australia, Chile, Bolivia şi nord-vestul Argentinei, cât şi în China.

Comisia Europeană lucrează la o strategie privind materiile prime precum litiul prin care urmăreşte să reducă dependenţa industriilor europene de China prin stimularea colaborării industriale şi asigurarea de finanţare sustenabilă pentru noi producători.

Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu relaţiile interinstituţionale, apreciază că Europa ar putea deveni autosuficientă în privinţa aprovizionării cu litiu până la mijlocul deceniului. În aprilie anul trecut, investitorii au dat undă verde unui proiect de producere a litiului în Cehia. În prezent, principalul pro­ducător european este Portugalia, însă costurile de producţie de acolo sunt mai mari decât cele ale rivalilor străini.

Un număr în creştere de companii încearcă să dezvolte depozite de litiu în întreaga Europă, inclusiv în Balcanii de Vest, mai precis în Serbia şi mai recent şi în Bosnia.

În Serbia, grupul minier anglo-australian Rio Tinto a descoperit în 2004 un depozit de borat de litiu în valea râului Jadar despre care se estimează că ar conţine 10% din depozitele de litiu la nivel mondial.

Rio Tinto a anunţat descoperirea unor noi rezerve în decembrie. Studiul de fezabilitate lansat în iulie 2020 ar urma să fie finalizat la finalul acestui an, după care vor începe lucrările de construcţie. Începutul producţiei este anticipat în 2023 sau 2024.

Potenţialul regiunii a atras de asemenea atenţia unor investitori locali. Recent, cinci companii deţinute de omul de afaceri sloven Andrej Rautner au înfiinţat o companie de explorare de litiu în Republica Srpska din Bosnia, investind 6,1 milioane de euro.

Spre nord, European Metals Holdings dezvoltă proiectul Cinovec în Cehia. Depozite importante de litiu există şi în Austria, Finlanda şi Spania.

S&P anticipează că Australia va rămâne cel mai mare producător de litiu la nivel mondial în următorii patru ani, în timp ce producătorii sud-americani îşi vor tripla aproape producţia. Între timp, doar o mică creştere de producţie este anticipată în Europa în această perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO