Business Internaţional

Companiile promit dispozitive 5G în 2019, iar Cuba abia introduce serviciul de telefonie mobilă 3G

Companiile promit dispozitive 5G în 2019, iar Cuba abia...

Autor: Tibi Oprea

16.12.2018, 09:41 1095

Companii precum Verizon, AT&T, T-Mobile şi Sprint anunţă lansarea de dispozitive 5G în prima jumătate a anului 2019. La polul opus, compania de stat de telecomunicaţii din Cuba urmează să lanseze pentru prima dată serviciul de telefonie mobilă 3G, potrivit CNBC.

AT&T, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Statele Unite ale Americii, a anunţat la finalul anului trecut că în prima jumătate a anului 2019 va lansa primul telefon 5G, construit de Samsung, la numai o zi după ce Verizon anunţase acelaşi lucru. T-Mobile şi Sprint au promis şi ele în viitor dispozitive 5G care vor oferi viteze mai mari şi conectivitate mai bună.

Această evoluţie vine în contextul în care pe alte pieţe se introduce pentru prima oară serviciul de telefonie mobilă 3G. Pentru 30 de dolari pe lună, cubanezii vor avea acces în premieră la internetul 3G. Din 2013, cetăţenii ţării insulare care există sub regimul comunist au avut acces la internet café-uri, iar la conexiuni publice prin wi-fi şi internet de acasă abia din 2017.

ETECSA, compania de stat care deţine monopolul pe piaţa de telecom din Cuba, a anunţat că va oferi pachete de date de la 600MB până la 4GB pentru sume cuprinse între 7-30 de dolari, creşterea gradului de acces la internet fiind parte din planul de digitalizare al societăţii.

Tot acest progres va fi oarecum limitat în perioada post-lansare a serviciilor şi dispozitivelor 5G, dat fiind faptul că mulţi oameni nu vor putea avea acces la dispozitivele care vor fi prezente într-un număr mic de pieţe şi că reţeaua 4G este mai mult decât suficientă momentan pentru orice vrem să facem pe telefoanele noastre. În plus, valabilitatea reţelei va fi limitată în 2019 şi de faptul că iPhone este posibil să nu o poată suporta până în 2020, conform unui anunţ al Bloomberg, lucru obişnuit luând în considerare faptul că şi la momentul lansării reţelelor 3G şi 4G Apple a aşteptat mai mult decât rivalii de pe piaţă până să le adopte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO