Business Internaţional

Companiile ucrainene urmează ucrainenii în Polonia pentru a le vinde produsele şi serviciile cu care aceştia sunt obişnuiţi

Companiile ucrainene urmează ucrainenii în Polonia...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2023, 21:54 175

Tot mai multe companii ucrai­nene decid să-şi deschidă sucursale sau să mute întreaga afacere în Po­lonia, arată Anna Dzhobolda, direc­tor în cadrul agenţiei de recrutare Gremi Personal, potrivit bankier.pl.

Peste 25.000 de astfel de compa­nii operează în prezent, acestea fiind în căutare de angajaţi care cunosc spe­cificul funcţionării birourilor po­loneze, piaţa şi complexităţile fiscale, cât şi poloneza şi ucraineana.

„Companiile ucrainene, din cau­za războiului care durează de aproa­pe un an şi a migraţiei interne, a pier­derii bazei de clienţi, urmează ucrai­nenii în Europa, îşi extind operaţiu­nile pe noi pieţe pentru ca afacerile să poată continua să se dezvolte,“ adaugă Anna Dzhobolda.

Acelaşi lucru este valabil şi pen­tru afacerile în franciză, multe dintre ele deschizându-se în prezent în Polonia.

Proprietarul lanţului de maga­zine alimentare Silpo caută oportu­nităţi de a introduce acest brand pe piaţa poloneză, notează Gospo­darka. Compania caută deja locuri în care să-şi deschidă primele puncte de vânzare.

Fozzy Group, proprietarul măr­cii, este interesat să intre pe pieţele din Europa Centrală şi de Sud.

Intrarea pe piaţa poloneză este favorizată nu doar de proximitatea geografică şi culturală, ci şi de numărul mare de ucraineni stabiliţi în Polonia.

Nova Poshta, echivalentul ucrai­nean al InPost, şi-a deschis un birou în Varşovia la începutul acestui an şi are deja 17 sucursale, scrie bankier.pl. În prezent, planurile de dezvoltare ale operatorului poştal se concentrează pe ţările cu un număr mare de refugiaţi ucraineni.

Polonia a fost astfel un partener firesc de afaceri, ca şi pentru Rozetta, echivalentul ucrainean al Allegro.

Serviciul de streaming ucrainean Megogo a intrat de asemenea pe pia­ţa poloneză la început de an. Acesta are şi o ofertă specială pentru ucrai­nenii care locuiesc în străinătate, relatează wprostukraine.eu.

Anul trecut, ucrainenii au reprezentat 45% din numărul total de companii străine înfiinţate în Polonia, relevă un raport al Institutului Economic Polonez citat de Bloomberg.

Ca semn al modului în care războiul din Ucraina transformă economii, cetăţenii ucraineni au înregistrat 10.200 de întreprinderi unipersonale şi 3.600 de companii cu capital ucrainean în perioada ianuarie-septembrie.

Peste un milion de ucraineni, în principal femei, şi-au găsit refugiu în Polonia din 24 februarie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO