Accesibile, disponibile pe tot parcursul anului, variate, bogate, uşor de pregătit, sustenabile, ciupercile europene sunt o adevărată comoară, declara recent European Mushroom Growers Promo Group (GEPC Promo).
Ciupercile cultivate îşi pot dubla dimensiunea într-o singură zi, iar cererea de consum este la rândul său în creştere puternică. Piaţa globală este aşteptată să crească de la aproximativ 15 milioane de tone în 2021 la peste 24 milioane de tone în următorii cinci ani. Pline de nutrienţi, ciupercile se potrivesc perfect trendului în creştere dramatică pentru alimente bazate pe plante, potrivit revistei Horizon.
În Europa, Polonia, Olanda şi Spania ocupă podiumul producătorilor de ciuperci.
Iar competiţia este extrem de strânsă între acestea: Polonia reprezintă 23% din producţia europeană, în timp ce procentul în cazul Olandei este de 22%. Olanda a revenit pe locul secund la capitolul producţie de ciuperci în Europa pentru sezonul 2022-23.
Polonia este cel mai mare producător şi exportator de ciuperci din Europa şi unul dintre cei mai mari din lume, conform trade.gov.pl.
Producţia sa creşte continuu de peste un deceniu, accelerând puternic din anul 2020.
Piaţa europeană a ciupercilor are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, jumătate din aceasta fiind reprezentată de Polonia şi Olanda. În 2022, Polonia a produs 350.000 de tone, Olanda situându-se pe locul doi cu o producţie de 230.000 de tone.
Între 30 şi 40% din producţie rămâne pe plan local pentru consum intern. În 2022, exporturile s-au ridicat la 243,3 mii de tone cu o valoare de 462,18 milioane de euro, iar în 2023 exporturile au atins 243.000 de tone, cu o valoare de peste 469,18 milioane de euro.
Olanda a revenit pe locul secund la capitolul producţie de ciuperci în Europa în sezonul 2022-2023, notează gombaforum.hu. Ţara a produs 235.000 de tone de ciuperci.
Doar 40% din ciupercile produse de industria olandeză ajung pe mesele consumatorilor locali, 60% fiind exportate către ţări vecine. Principalele trei destinaţii la export sunt Germania, Franţa şi Belgia.
Spania ocupă locul trei în topul ţărilor producătoare de ciuperci din Europa, cu o producţie anuală de 130.700 de tone. Potrivit datelor ministerului spaniol al agriculturii citate de freshplaza.com, consumul de ciuperci din Spania s-a aflat în creştere în ultimii ani.
Pentru a promova beneficiile consumului de ciuperci, CEPC Promo a lansat anul trecut o campanie de promovare co-finanţată de UE în rândul milenialilor din nouă ţări. Campania de 5 milioane de euro este aşteptată să genereze o creştere a vânzărilor de 28 milioane de euro în decurs de trei ani, notează Hungary Today.
Sectorul este foarte important şi din punct de vedere al locurilor de muncă, oferind peste 40.000 de joburi directe, în special în zonele rurale, numărul producătorilor din Europa ridicându-se la aproximativ 2.900.