Business Internaţional

Comunitatea europeană s-a pregătit pentru orice scenariu: Comisia Europeană a prezentat un plan de urgenţă în cazul expirării frără acord a tranziţiei post-Brexit

Comunitatea europeană s-a pregătit pentru orice scenariu: Comisia Europeană a prezentat un plan de urgenţă în cazul expirării frără acord a tranziţiei post-Brexit

Autor: Mihai Draghici

10.12.2020, 14:28 55

Comisia Europeană a prezentat, joi, o serie de măsuri de urgenţă pentru menţinerea legăturilor de transport cu Marea Britanie pe o durată limitată în scenariul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit.

"Comisia Europeană a prezentat astăzi o serie de măsuri punctuale de urgenţă care să asigure legăturile de bază la nivel aerian şi rutier între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi pentru a permite accesul pe bază de reciprocitate în zone de pescuit pentru ambarcaţiunile din UE şi Marea Britanie", anunţă Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Scopul acestor măsuri de urgenţă este de a acoperi perioada în care nu va fi niciun acord în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare niciun acord, aceste măsuri vor expira după o perioadă prestabilită", subliniază Comisia Europeană.

"Negocierile continuă încă. Cu toate acestea, dat fiind că se apropie sfârşitul perioadei de tranziţie, nu există nicio garanţie că, dacă şi când se va ajunge la un acord, acesta va putea intra în vigoare în timp util. Responsabilitatea noastră este să fim pregătiţi pentru toate posibilităţile, inclusiv pentru situaţia în care nu vom avea un acord cu Marea Britanie în vigoare pe 1 ianuarie 2021. De aceea, am prezentat astăzi aceste propuneri", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

AFACERI DE LA ZERO