Business Internaţional

Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat şi nici măcar nu a ajuns la apogeu

Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat şi nici măcar nu a ajuns la apogeu

Barry Eichengreen, economist american: „Nimic nu a fost rezolvat în zona euro, unde pieţele au trecut de la pesimism exagerat la optimism nefondat“. Foto WEF

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2013, 00:06 2363

Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se com­pla­că în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile care se desprind din dis­cu­ţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej anual de întâlnire dintre elita poli­tică şi cea a oamenilor de afaceri.

"Este o diferenţă clară între pieţele finan­cia­re, care cred că multe probleme au fost re­zol­va­te, şi personajele din economia reală, în special gu­ver­nele. Este foarte periculos să anunţi sfârşitul cri­zei pen­tru că astfel s-ar com­pro­mite ima­gi­nea pe care companiile, popu­laţia şi sin­dicatele tre­buie s-o aibă despre criză pentru a trece de aceasta", a declarat Anders Borg, ministrul sue­dez de fi­nan­­­ţe. Afirmaţiile au fost făcute după o întâlnire cu uşile închise între şefii unora din­tre celei mai mari bănci ale lumii, ofi­ciali guver­namentali, gu­ver­­­natori de bănci cen­trale şi re­pre­zen­tanţi ai uniu­­­nilor sin­di­cale, scri­e agenţia Thomson Reuters.

Suedia nu este stat membru al zonei euro, cen­trul crizei euro­pe­ne, dar Borg este unul din­tre cei mai înver­şu­naţi critici ai modului în care li­derii uniunii mone­ta­re gestionează criza izbucnită în 2009.

"Ideea că pericolele au trecut este una periculoasă"

Avertismentul suedezului este întărit de cel al guvernatorului băncii centrale a Canadei, Mark Carney, care a îndemnat la prudenţă în fa­ţa ideii care atrage tot mai mulţi adepţi, aceea că Eu­ropa a depăşit ceea ce a fost mai greu din criză.

"Am venit aici (la Davos - n.r.) joi pe la prânz, când se discuta că riscurile s-au redus. Până seara s-a ajuns la con­cluzia că riscurile au fost eliminate", a spus bancherul, re­fe­­rindu-se la peri­co­le­le care pot de­ter­­mina pieţele să vân­­­dă masiv un ac­tiv, potrivit CNBC.

Valul de opti­mism care a înce­put să încon­joa­re criza din zona euro are la ba­ză calmul de pe pieţe, venit după ce preşedintele Băncii Cen­trale Euro­pene, Mario Draghi, a anunţat că va face orice pen­tru a proteja euro.

Carney, care va prelua în această vară func­ţia de guver­nator al Băncii Angliei, a avertizat că băncile centrale nu pot înlătura singure toate pericolele.

Tot din tabăra bancherilor, un director de la o bancă europeană a subliniat şi el că opti­mis­mul de pe pieţele financiare este exagerat şi ideea că riscul ca zo­na euro să se destrame nu mai există depă­şeşte graniţele realităţii.

"Criza nu s-a terminat şi ideea că pericolele au trecut este una periculoasă", a spus el, sub rezerva anonimatului.

Criza se va reîntoarce

Precaut este şi economistul Barry Eichen­green, care a studiat în detaliu cauzele Marii Depresiuni economice din perioada 1919-1939. El a avertizat că turbulenţele din zona euro ar putea erupe din nou cu uşurinţă anul acesta dacă liderii europeni nu acţionează mai rapid.

"Nimic nu a fost rezolvat în zona euro, unde pieţele au trecut de la pesimism exagerat la optimism nefondat", a spus Eichengreen, citat de AP.

Draghi a prognozat săptămâna trecută că eco­nomia zonei euro îşi va reveni începând cu a doua jumătate a acestui an şi a vorbit despre "o contaminare pozitivă pe pieţele financiare".

"Niciuna din marile probleme nu a fost re­zol­vată. Nu există creştere economică în Euro­pa. Chiar Germania este în pragul recesiunii. Uniu­nea bancară nu există. Există la fel de mul­tă în­ţe­legere pentru finalizarea acesteia cât a fost şi anul trecut şi de aceea pieţele îşi vor pier­de răb­da­­rea şi criza se va reîntoarce", a subli­niat Ei­chen­­green, menţionând că europenii vor fi scoşi violent destul de curând din starea în ca­re se complac, iar pe pieţe se va reveni la vo­la­ti­li­ta­tea accentuată din prima jumătate a anului trecut.

Eichengreen, profesor la Universitatea din California, a studiat posibilitatea destrămării zonei euro cu mult înainte de izbucnirea crizei. Concluzia lui a fost că ieşirea din uniunea monetară ar fi dezastruos de costisitoare şi ar provoca haos pentru orice stat care trece printr-o astfel de experienţă.



Zona euro, o uniune fără unitate

Cancelarul german Angela Merkel a respins îndemnul premierului spaniol Mariano Rajoy ca ţările cu putere financiară mare din zona euro să susţină creşterea economică a regiunii, scrie Bloomberg. Merkel, aflată în Santiago, capitala Chile, pentru o reuniune a liderilor europeni şi din America Latină, a spus că statele din zona euro trebuie să se concentreze atât pe consolidarea fiscală, cât şi pe creşterea economică.

Rajoy a afirmat săptămâna trecută că ţările care dispun de fonduri ar trebui să le folosească pentru stimularea creşterii economice în uniunea monetară.

"Nu există fie aşa, fie altfel. Încrederea

poate creşte dacă ai finanţe solide, pe de o parte, şi pe de alta o structură de reformă care să permită creşterea economiei.

Încercăm să avem o contribuţie", a afirmat Merkel sâmbătă, după o întâlnire cu preşedintele chilian Sebastian Pinera.

Pentru ea, consolidarea bugetară şi creşterea sunt "cele două părţi ale aceleiaşi monede".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO