Business Internaţional

Condamnarea bancherului turc este "o tentativă de lovitură de stat politică", susţine Erdogan

Condamnarea bancherului turc este "o tentativă de...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

09.01.2018, 13:44 371

În cadrul unui discurs în Parlamentul de la Ankara, Erdogan a acuzat oficialii americani de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru organizarea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

"Cei care nu au putut reuşi cu încercarea de lovitură de stat [militară] din Turcia, din 15 iulie [2016], caută acum o abordare diferită în ţara noastră. Cazul împotriva lui Atilla din SUA este dovada acestei tentative de lovitură de stat politică", a spus preşedintele Turciei.

Mehmet Hakan Atilla, director general adjunct în cadrul Halkbank, a fost găsit vinovat în cazul a cinci capete de acuzare, inclusiv fraude bancare şi conspiraţie la încălcarea legislaţiei SUA privind sancţiunile împotriva Iranului. Atilla urmează să-şi primească sentinţa în data de 11 aprilie.

Potrivit procurorilor, bancherul turc a ajutat Iranul să evite sancţiunile SUA, fiind acuzat că ar fi conspirat cu brokerul turco-iranian Reza Zarrab pentru a efectua tranzacţii ilegale cu Iranul prin intermediul unor bănci americane.

Anterior, Erdogan a avertizat că acordurile juridice bilaterale cu Statele Unite "îşi pierd validitatea", întrucât dosarul bancherului turc se bazează pe dovezi fabricate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO