Business Internaţional

Conducătorul din umbră al Poloniei şi guvernul său ameninţă băncile cu o suprataxă de genul celei din Ungaria dacă nu cresc dobânzile la depozite pentru a proteja economiile de inflaţie

Conducătorul din umbră al Poloniei şi guvernul său...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2022, 00:05 537

Băncile poloneze vor fi suprata­xate dacă nu le oferă clienţilor do­bânzi mai mari la depozite, a anunţat liderul partidului de guvernământ din Polonia, intensificând presiunea exer­citată de guvern asupra secto­rului în sensul de a împărţi beneficiile creşterii dobânzilor cu deponenţii, relatează Reuters. Dobânda de refe­rinţă din Polonia se situează la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind pro­fi­turile băn­cilor, dar punând presiune pe bugete­le gospo­dă­riilor într-o ţară în care do­bânzile variabile reprezintă norma.

„Nu vreau să decid pentru ban­cheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar sufici­ent pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mult mai puţin din valoare când sunt în bănci. În caz con­trar, vom fi nevoiţi să taxăm aceste profituri“, a decla­rat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de gu­vernământ din Polonia. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat anterior băn­cile pentru că nu oferă deponenţilor dobânzi suficient de mari, declarând în luna mai că va recurge la „puterea de convingere“ pentru a le determina să ofere mai mult.

Morawiecki declara în mai că in­stituţiile financiare nu iau suficiente măsuri pentru a-şi împărţi beneficiile cu deponenţii în condiţiile în care in­flaţia în creştere dramatică şi do­bân­zile mai mari la credite alimentează o criză a costurilor de trai în cea mai mare economie din Europa emer­gentă.

„Când inflaţia este în creştere, iar banca centrală majorează dobânzile, ceea ce duce la profituri foarte mari pentru instituţiile financiare… inca­pacitatea de a împărţi aceste profituri cu un cetăţean, acest comportament este inacceptabil“, declara premierul polonez la acea vreme.

Banca centrală a Poloniei şi-a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din 2008 luna trecută, crescând costul finanţării cu 75 de puncte bază la 6,00%, în lupta cu niveluri ale inflaţiei nemaînregistrate în aproape un sfert de secol.

În iunie, inflaţia din Polonia a atins un nou maxim pe ultimul sfert de deceniu, în timp ce dovezile privind o încetinire rapidă a sectorului manufacturier al ţării creează o dilemă pentru strategii băncii centrale care analizează o a zecea majorare consecutivă de dobânzi, potrivit Bloomberg.

Preţurile de consum au urcat cu 15,6% în iunie în termeni anuali, faţă de 13,9% în mai.

În urma ameninţărilor formulate de Kaczynski, ministrul adjunct de finanţe al Poloniei, Artur Sobon, a declarat recent că Polonia nu exclude introducerea unei suprataxe în cazul în care apar semne că anumite companii abuzează de poziţii în detrimentul clienţilor lor, scrie Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO