Business Internaţional

Conflict intre Nestle si sindicatele franceze

23.09.2004, 00:00 40

Compania Nestle a rezistat presiunilor facute marti de ministrul francez de finante, Nicolas Sarkozy, de a  pastra Perrier, spunand ca va vinde oricum principalul brand de apa minerala daca sindicatul Confederatia Generala a Muncii (CGT) continua sa se opuna programului de pensionari inainte de termen.
Multinationala elvetiana, sindicatul CGT si guvernul francez au incercat sa se preseze reciproc, in ultimele zile, in ceea ce priveste viitorul afacerii cu apa minerala.
Sarkozy a purtat marti discutii cu directorii Nestle si cu seful sindicatului CGT, care reprezinta majoritatea lucratorilor de la Nestle Water France.
Oficiali din ministerul de finante au spus ca s-au bucurat ca au putut aduce la discutii ambele parti implicate, o data cu intalnirea de marti si cu cea prevazuta joi.
Guvernul este ingrijorat ca un numar considerabil de companii straine ameninta ca isi vor vinde sau inchide afacerea in Franta din cauza intransigentei sindicatelor in apararea drepturile muncitorilor ca si a regulilor de munca restrictive.
Sarkozy a prezentat ieri masurile bugetare pentru stoparea valului de plecari ale investitorilor din Franta, inclusiv a 750 de milioane de euro pentru a ajuta la crearea de "puncte de competitivitate".
Nestle Waters a confirmat ca in discutiile cu Sarkozy au spus ca pastreaza Perrier daca CGT isi retrage pretentiile.
Nestle, care nu este multumita de nivelul de productivitate de la fabrica din Vergeze din sudul Frantei, care reprezinta numai o treime fata de brand-ul San Pelegrino, a propus un program de pensionari inainte de termen pentru o mie de muncitori, printr-un acord facut cu uniunile sindicale.
CGT acuza, pe de alta parte, ca multinationala santajeaza muncitorii amenintand  cu vanzarea companiei la grupuri private.
Grupul elvetian, care a cumparat Perrier pentru aproape 2 miliarde de euro in 1992, dupa o lupta indelungata cu familia italiana Agnelli, se gandeste, de asemenea, sa fuzioneze brand-urile sale de apa minerala Vittel si Contrex.
Vanzarea Perrier ar fi negativa si pentru ambitiile Nestle si pentru abilitatea sindicatelor franceze de a proteja locurile de munca, deoarece productia nu este legata de o amplasare anume.
La intalnirea de marti ambele parti au facut acuzatii. Nestle a spus ca "daca CGT nu isi schimba pozitia, trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile sale". In replica, liderii sindicali au spus ca "daca vand Perrier, nu este vina noastra."




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO