Business Internaţional

Confucianismul, care predică o elită conducătoare bazată pe merit, renaşte după decenii de opresiune

Confucianismul, care predică o elită conducătoare...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.07.2013, 19:52 2019

La trei decenii de când China laică şi-a deschis economia, academi­cienii chinezi îl citează pe Con­fu­cius ca dovadă a valorii unei economii mai privatizate.

De câţiva ani, după decenii de încercări de suprimare, învăţăturile filozofului antic au revenit în forţă, iar principiile confucianiste încep să fie folosite în politică şi econo­mie, şi chiar încurajate de guvern, din motive evidente. Învăţă­torul predica obedienţă faţă de guvern, dar şi pentru o elită condu­cătoare restrânsă şi aleasă pe merite, şi nu pe bază ereditară, scrie Bloom­berg.

„Ţinta strategiei noastre tre­buie să fie nu doar aceea de a reduce diferenţa de putere dintre SUA şi China, ci şi aceea de a oferi societăţii noastre un model mai bun decât în SUA“, spune Yan Xuetong, profesor de ştiinţe politice. Nu doar academicienii vorbesc deschis despre confu­cianism, ci şi oamenii de afaceri. „Oamenii citesc din Cofucius pentru a învăţa cum să facă mai bine afaceri”, explică Qin Yunong, proprietarul unei companii de microcredit. În deciziile lui de creditare, el analizează cât de respectuoşi faţă de autoritatea paternă sunt cei ce vor bani, deoarece sentimentele lor pot fi corelate cu încrederea că îşi pot plăti datoriile. În condiţiile în care corupţia pătează legiti­mitatea sistemului actual de guvernare, cu un singur partid, aca­demicieni pre­cum Bai Tongdong, de la Uni­versitatea Fudan, ple­dează pentru un nou model care încorporează mai multă respon­sabilitate, ca în democraţiile din Occident, dar care să evite defectele serioase ale Vestului.

„Nimeni nu mai crede în comu­nism. Dar nici sistemul un om un vot nu mai funcţionează“, spune Bai, citând probleme pre­cum deficitele bugetare colosale şi eşecul în a stopa încălzirea globală. „Statul modern este prea mare şi complicat pentru ca individul mediu să îl înţeleagă. Iar oamenii oricum nu au timp pentru asta“. El propune un sistem bicameral, cu o cameră în care membrii sunt aleşi de popor, iar alta cu oameni aleşi de o elită a înţelepţilor, aşa cum ar fi vrut astăzi Confucius. În cea de-a doua casă ar avea drept de vot doar cei care trec un test sau împresionează prin trecutul lor politic.

Guvernul a furnizat sprijin reînvierii filozofiei confu­cianiste. Un film biografic despre filozoful care a trăit acum două milenii şi jumătate a fost promovat de stat. Tot guvernul finanţează campanii pentru „dezvoltare armonioasă“, prin care promovează o creştere mai echilibrată. Aceste principii par a fi mai mult confucianiste decât marxiste. „Partidul foloseşte confucianismul ca pe o unealtă, un mod de a-şi legitimiza conducerea, de a critica democraţiile vestice“, explică Jean-Pierre Cabestan, profesor de top la Uni­versitatea Baptistă din Hong Kong.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO