Business Internaţional

Congresul din Paraguay, incendiat de protestatari care nu vor un nou mandat pentru preşedinte

Sursă foto: Reuters

Sursă foto: Reuters

Autor: Raluca Manga

01.04.2017, 13:06 72

Liderului prinicipalului partid de opoziţie a declarat că un activits a fost împuşcat mortal.

În Constituţia ţării, adoptată în anul 1992 şi introdusă după 35 de ani de dictatură, este stipulat faptul că preşedintele poate avea un singur mandat cu o durată de cinci ani, însă preşedintele Horacio Cartes încearcă să elimine această restricţie pentru a putea candida pentru un nou mandat.

Protestatarii au fost fotografiaţi în timp ce spărgeau, vineri noapte, ferestrele clădirii Congresului din capitala Asuncion şi o incendiau. Agenţia de presă AFP a scris că protestatarii "au devalizat" birourile celor care au susţinut proiectul de lege.

Poliţia a folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Presa locală a scris că zeci de persoane au fost rănite, inclusiv protestatari, politicieni şi agenţi.

Liderului Partidului Liberal de opoziţie din Paraguay, Efrain Alegre, a spus că un tânăr a fost ucis în timpul protestelor. Poliţia nu a confirmat deocamdată această informaţie.

Agenţia de presă Reuters scrie că protestatarii au dat foc clădirii Congresului după ce Senatul a votat în secret în favoarea unui amendament constituşional care ar permite preşedintelui Horacio Cartes să candideze pentru un nou mandat.

"O lovitură de stat a avut loc. Ne vom opune şi îi invităm pe oameni să se opună alături de noi", a spus senatorul Desiree Masi din cadrul formaţiunii de opoziţie Partidul Democrat Progresist.

Pompierii au reuşit să ţină incendiul sub control după ce protestatarii au părăsit clădirea vineri noapte. Potrivit presei, aceştia din urmă au continuta protestele în alte părţi din capitală şi din ţară.

Preşedintele a făcut apel la calm într-un comunuicat publicat pe Twitter.

"Democraţia nu este cucerită sau apărată prin violenţă şi puteţi fi siguri de faptul că acest Guvern va continua să depună cele mai mari eforturi pentru a menţine ordinea în republică", a scris Horacio Cartes. "Nu trebuie să permitem câtorva barbari să distrugă pacea, liniştea şi bunăstarea generală a poporului paraguayan", a adăugat preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO