Business Internaţional

Congresul SUA va aloca 12-15 mld dolari pentru zidul cu Mexicul; McCain: Bariera, ineficientă

Congresul SUA va aloca 12-15 mld dolari pentru zidul cu...

Autor: Mihai Draghici

26.01.2017, 20:54 166

Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au declarat joi că strategia prevede alocarea, în cursul anului 2017, a 12-15 miliarde de dolari pentru construirea zidului cerut de preşedintele Donald Trump.

"Congresul va aloca fondurile pentru construirea zidului", a declarat Paul Ryan, citat de ziarul The Washington Post.

"Intenţionăm să ne ocupăm de problema zidului", a confirmat Mitch McConnell.

Întrebat dacă alocarea acestor fonduri va amplifica deficitul bugetar federal, Paul Ryan a amintit că republicanii sunt conservatori din punct de vedere fiscal, explicând că se vor aduna bani din consolidarea economiei şi din modificarea sistemului medical. "Dacă vom face investiţii în lucruri de genul infrastructurii, intenţionăm să găsim spaţiul fiscal pentru suportarea costurilor", a subliniat Paul Ryan.

Însă senatorul republican John McCain a afirmat că se opune zidului. "Nu am de gând să susţin acest proiect. Istoria arată că se pot face tuneluri pe sub astfel de ziduri, că pot fi sparte", a spus John McCain.

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat, joi, anularea participării la reuniunea de la Casa Albă, din cauza tensiunilor cu omologul său american, Donald Trump, care a somat Administraţia mexicană să asume costurile zidului de frontieră dorit de Washington. "În cursul acestei dimineţi, am informat Casa Albă că nu voi asista la reuniunea de lucru programată marţea viitoare cu preşedintele SUA", a transmis joi după-amiază Enrique Peña Nieto prin Twitter, potrivit site-ului UnivisionNoticias.com.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut Mexicului să anuleze întrevederea pe tema Acordului comercial nord-american (NAFTA) dacă nu vrea să suporte costurile zidului de frontieră.
"Statele Unite au un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari în relaţia cu Mexicul. Încă de la început, acordul NAFTA a fost unilateral, pierzându-se cifre mari la nivelul locurilor de muncă şi companiilor. Dacă Mexicul nu vrea să plătească pentru acest zid de care este atât de mare nevoie, atunci ar fi mai bine să anuleze viitoarea întrevedere", a transmis Donald Trump joi prin Twitter.

Donald Trump a semnat miercuri ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Lucrările pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul vor începe în "câteva luni", iar costurile vor fi suportate în final de Guvernul mexican, a afirmat preşedintele american. "În final, lucrările vor fi suportate de Mexic, aşa cum am spus permanent. Mexicul va plăti zidul în proporţie de sută la sută. Dar lucrările vor fi rambursate ulterior din orice tranzacţie comercială am avea cu Mexicul. Pot să spun doar că se va plăti. Va fi într-o formă, poate într-o formă complicată. Ceea ce fac este benefic pentru Statele Unite. Va fi foarte benefic şi pentru Mexic. Vrem un Mexic foarte stabil şi solid", a precizat Donald Trump.

Mexicul a transmis de nenumărate ori că nu va finanţa construcţia zidului de frontieră dorit de Administraţia Donald Trump pentru limitarea imigraţiei, a contrabandei şi traficului de droguri. Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a reiterat joi că ţara sa "nu va plăti pentru niciun zid".

Donald Trump, devenit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, a dispus deja retragerea din Parteneriatul comercial Transpacific (TTP) şi a avertizat că va renegocia Acordul Comercial Nord-American (NAFTA), semnat cu Mexicul şi Canada. În acest context, Mexicul a semnalat intenţia participării la negocieri cu Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO