Business Internaţional

Consecinţele coronavirusului asupra economiei: Încrederea în mediul de business din Japonia – a treia cea mai mare economie la nivel mondial – a atins cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2009 încoace

Consecinţele coronavirusului asupra economiei:...

Autor: Eduard Ivanovici

05.07.2020, 08:38 115

Un sondaj efectuat de Banca Japoniei cu ajutorul a 10.000 de companii scoate la iveală o scădere istorică de minus 34 în ceea ce priveşte încrederea marilor producători din interiorul ţării, înregistrându-se astfel cea mai gravă scădere din iunie 2009, când a treia cea mai mare economie a lumii a simţit din plin şocurile crizei financiare, potrivit Rappler.

„Ultimele date arată că firmele cred că va dura extrem de mult până economia îşi va reveni la normal”, a declarat Yoshikiyo Shimamine, economist-şef în cadrul unui institut de cercetare din Japonia.

În ciuda proximităţii faţă de China, epicentrul original al pandemiei, Japonia a raportat până acum doar 19.000 de cazuri şi aproape 1.000 de decese. Prin comparaţie, România – o ţară cu o populaţie de şase ori mai mică – a înregistrat peste 28.000 de infecţii şi aproximativ 1.700 de morţi.

Cu toate acestea, pandemia a reuşit să lovească extrem de puternic economia Japoniei, aruncând ţara în prima recesiune din 2015 încoace. Drept răspuns, prim-ministrul Shinzo Abe a lansat două pachete de stimulare în valoare de 2 trilioane de dolari pentru a reduce din impact.

Între timp, rata şomajului a înregistrat o creştere aproape nesemnificativă dacă luăm în calcul situaţia din ţări precum Statele Unite, de la 2,6% la 2,9%. Însă analiştii spun că milioane de oameni – în special femeile – au decis să îşi părăsească locul de muncă pentru a-şi îngriji familiile.

„Dacă luăm în calcul oamenii susţinuţi de schemele de păstrare a locurilor de muncă, rata şomajului ar putea ajunge până la 11%”, a declarat Shimamine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO