Business Internaţional

Consecinţele noului set de restricţii: Activitatea serviciilor din Italia şi Spania atinge minimul ultimelor şase luni

Consecinţele noului set de restricţii: Activitatea...

Autor: Eduard Ivanovici

03.12.2020, 16:30 144

Activitatea serviciilor din Italia şi Spania a atins cel mai slab nivel din ultimele şase luni, arată indicele IHS Markit – care măsoară producţia şi serviciile din Europa –, pe măsură ce companiile continuă să se lupte cu măsurile lansate pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus, potrivit Financial Times.

Indicele IHS Markit din Italia a scăzut pentru a treia lună la rând şi a ajuns la 39,4 în noimebrie, în timp ce indicele spaniol a înregistrat un declin pentru a patra lună consecutivă şi a ajuns astfel la 39,5.

Un rezultat sub pragul de 50 implică faptul că majoritatea business-urilor au raportat o contracţie a activităţilor comparativ cu luna precedentă.

Noile restricţii de circulaţie au impus închiderea barurilor, magazinelor şi restaurantelor şi au generat un număr tot mai mare de şomeri, fapt ce va provoca o nouă scădere economică în T4/2020.

Sectorul serviciilor este responsabil de 75% din totalul producţiei şi locurilor de muncă din zona euro.

Totuşi, contracţia din ultimele trei luni ale anului nu se poate compara cu cea din perioada martie-iunie, întrucât veştile cu privire la vaccinurile de combatere a coronavirusului au creat un val de optimism de-a lungul pieţelor europene.

Indicele PMI pentru zona euro, care ia în calcul activitatea din sectorul manufacturier şi serviciile din regiune, a scăzut la 45,1 în noiembrie – adică la minimul ultimelor şase luni – de la 50 în octomrbie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO