Business Internaţional

Consecinţele prăbuşirii fondului Archegos: UBS şi gigantul japonez Nomura raportează pierderi de peste 3 miliarde de dolari. Declinul la nivel mondial depăşeşte 10 mld. dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

27.04.2021, 14:23 245

UBS a raportat pierderi de 774 milioane de dolari în urma prăbuşirii fondului Archegos, în contextul în care veniturile celui mai mare administrator de averi din lume au înregistrat în ultimul trimestru o creştere de 14% faţă de perioada precedentă, potrivit Reuters.

„Suntem în mod clar dezamăgiţi şi luam extrem de în serios situaţia. Realizăm în prezent o evaluare detaliată a proceselor de gestionare a riscurilor şi începem să adoptăm o serie de măsuri pentru a evita pe viitor o asemenea situaţie”, spune CEO-ul UBS Ralph Hamers, fostul şef al ING România în anii 2000.

Acţiunile grupului elveţian au scăzut cu 3% până la 13:25, raportând un declin de aproape 5,8% în ultima lună.

Totuşi, banca a atins un profit net de 1,824 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, peste aşteptările a 20 de analişti ai UBS de 1,591 miliarde de dolari.

Între timp, gigantul nipon Nomura Holdings a suferit un declin de 2,3 miliarde de dolari din cauza scandalului Archegos, înregistrând cele mai grave scăderi trimestriale de la criza financiară din 2008.

Cea mai mare bancă de investiţii din Japonia a mai declarat că daunele asociate cu fondul american vor creşte cu încă 570 de milioane de dolari anul acesta.

Totuşi, cele mai mari pierderi (5,5 miliarde de dolari) au fost raportate de Credit Suisse, care încearcă acum să strângă 1,9 miliarde de dolari de la investitori, anunţând că îşi va elimina divizia dedicată fondurilor de hedging care s-a aflat în centrul prăbuşirii Archegos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO