Business Internaţional

Consiliul Mondial al Aurului: Preţurile aurului vor continua să crească în 2018

Consiliul Mondial al Aurului: Preţurile aurului vor...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2017, 00:05 1099

Preţurile aurului au urcat în acest an în pofida creşterii dobânzilor în SUA, avansului pieţelor de acţiuni la nivel mondial şi a creşterii preţurilor mone­delor virtuale, şi există o mulţime de motive pentru care creşterile meta­lului preţios vor continua în 2018, relevă un raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), citat de Marketwatch.

Contractele futures pe aur au avansat cu peste 9% până acum în acest an, în parte graţie cererii de active de refugiu pe fondul turbulenţelor geopolitice. Metalul preţios a obţinut o creştere de aproximativ 8,6% anul trecut, după trei ani consecutivi de scăderi.

John Reade, strateg şef în cadrul WGC, menţionează mai multe motive pentru care aurul „şi-ar putea menţine traiectoria ascendentă” anul viitor. Politica monetară va fi în continuare un driver semnificativ al cererii de aur, având în vedere că Fed-ul este aşteptat să majoreze în continuare dobânzile anul viitor şi să înceapă să permită o diminuare a bilanţului său, arată Reade. Între timp, BCE şi-ar putea restrânge stimulentele, ca şi banca centrală a Japoniei. China şi-ar putea de asemenea continua eforturile de rebalansare a creşterii economice, potrivit acestuia.

Creşterea continuă a pieţelor de acţiuni americane şi „traiectoria” dolarului american, care s-a depreciat în acest an, dar care a avansat în ultimul trimestru, ar putea susţine de asemenea preţurile aurului, arată Reade.

Perspectivele legate de creşterea ve­­niturilor sunt în acelaşi timp încura­ja­toare, economia Chinei, cea mai mare pia­­ţă pentru aur din lume, ur­mând să e­vite aşa-numita aterizare dură anti­ci­pată de unii în urmă cu un an.

India îşi revine de asemenea de pe urma „demonetizeării şoc” din 2016, urmând a fi una dintre ţările cu cel mai rapid ritm de creştere din lume anul viitor. Astfel, creşterea solidă a veniturilor pe cele mai mari pieţe pentru aur din lume, incluzând şi Germania şi SUA, va fi „fără îndoială considerată o veste bună”, spune oficialul WGC.

Aurul a obţinut o creştere de aproximativ 8,6% anul trecut, după trei ani consecutivi de scăderi. Contractele futures pe aur au avansat cu peste 9% până acum în acest an, în parte graţie cererii de active de refugiu pe fondul turbulenţelor geopolitice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO