Business Internaţional

Consiliul UE adoptă o directivă pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni

Consiliul UE adoptă o directivă pentru prevenirea,...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

14.06.2019, 15:33 127

Consiliul a adoptat vineri o directivă de stabilire a normelor de facilitare a utilizării informaţiilor financiare şi de altă natură pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni.

UE întăreşte astfel capacitatea autorităţilor de combatere a terorismului şi infracţiunilor grave prin îmbunătăţirea accesului la informaţii financiare.

Directiva existentă a UE privind prevenirea spălării banilor impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor pentru a permite identificarea la timp a persoanelor care deţin conturi bancare şi casete de valori.

Noile norme prevăd că statele membre desemnează autorităţile competente care pot avea acces direct şi imediat la informaţii privind contul bancar, pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni şi care pot solicita informaţii sau analize de la unităţile de informaţii financiare, trebuie să se asigure că unităţile de informaţii financiare cooperează cu autorităţile competente şi că sunt capabile să răspundă în timp util solicitărilor de informaţii financiare sau de analiză de la autorităţile respective, să se asigure că autorităţile competente desemnate răspund în timp util la cererile de informaţii privind aplicarea legii de către unitatea naţională de informaţii financiare, să se asigure că unităţile de informaţii financiare din diferite state membre au dreptul de a face schimb de informaţii în cazuri excepţionale şi urgente legate de terorism sau criminalitatea organizată asociată cu terorismul, precum şi să se asigură că autorităţile competente şi unităţile de informaţii financiare au dreptul să răspundă (direct sau prin intermediul unităţii naţionale Europol) solicitărilor legate de informaţiile financiare ale Europol.

Directiva va fi semnată şi publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Statele membre vor avea apoi 2 ani pentru a adopta orice pevederi legislative şi dispoziţii necesare pentru a se conforma directivei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO