Business Internaţional

Consiliul Uniunii Europene nu acceptă amendamentele Parlamentului European la bugetul UE pe 2020

Consiliul Uniunii Europene nu acceptă amendamentele...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

23.10.2019, 18:01 133

Consiliul UE a informat Parlamentul European că nu acceptă toate amendamentele la bugetul UE pentru 2020 adoptate miercuri în plenul Parlamentului. Consiliul transmite că, marţi, va începe un proces de conciliere între cele două instituţii europene, care va dura trei săptămâni.

"Consiliul a informat Parlamentul European că nu este în măsură să accepte toate amendamentele la bugetul UE pentru 2020 adoptate astăzi în plenul Parlamentului. Această situaţie declanşează un proces de conciliere de trei săptămâni, care va începe la 29 octombrie. Consiliul şi Parlamentul vor trebui să îşi soluţioneze diferenţele de opinie până la 18 noiembrie", arată un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX, de Consiliul UE.

Consiliul UE, a cărui preşedinţie rotativă este asigurată de Finlanda, transmite că în proiectul de buget al UE pentru 2020, Comisia Europeană a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde de euro, iar al plăţilor la 153,6 miliarde de euro.

Forma bugetului adoptată la 3 septembrie de Consiliu stabileşte angajamente totale de 166,8 miliarde de euro şi plăţi totale de 153,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai puţin cu 1,5 miliarde de euro şi, respectiv, cu 0,5 miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei.

"Cu toate acestea, poziţia Consiliului reprezintă în continuare o creştere cu +0,6 % a angajamentelor şi cu +3,3 % a plăţilor comparativ cu bugetul votat în 2019", potrivit comunicatului.

Parlamentul European solicită creşterea totalului angajamentelor la 171 miliarde de euro şi a totalului plăţilor la 159,1 miliarde de euro. Potrivit Consiliului, această poziţie depăşeşte plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Astfel, pentru a rezolva dezacordul dintre Consiliu şi Parlamentul European, comitetul de conciliere se va întruni la 4 noiembrie şi la 15 noiembrie, potrivit sursei citate. Tot la 15 noiembrie se va întruni un Consiliu ECOFIN/Buget pentru a oferi preşedinţiei finlandeze orientări pentru discuţiile cu Parlamentul. Dacă nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.

Delegaţia Alianţei USR PLUS a introdus mai multe amendamente în proiectul de buget al UE pentru 2020, potrivit unui comunicat emis, miercuri, de Alianţă.

Alianţa USR PLUS mai transmite că eurodeputaţii săi au propus creşteri bugetare pentru protecţia mediului şi programul Erasmus.

”Am insistat mult să fie finanţate întărirea asistenţei tehnice pentru ţările din estul Europei, creşterea bugetului pentru Parchetul european condus de Laura Codruţa Kovesi, astfel încât să devină o instituţie funcţională încă de anul viitor. Am obţinut, după negocieri dificile cu celelalte grupuri politice, ca rezervele bugetare pentru anul viitor să fie folosite la maximum, având în vedere că e ultimul an din actualul cadru financiar. Aproape 2 miliarde de euro în plus vor intra, prin negocierea pe care am purtat-o, în programele care au un impact pozitiv în combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului. Am susţinut ca în repartiţia fondurilor să fie inclus criteriul geografic. Nu putem să aplicăm doar criteriul excelenţei pentru selecţia proiectelor, când e vorba de urgenţe. Ţările din est nu trebuie penalizate, ci încurajate să prezinte proiecte în aceste domenii extrem de importante”, explică Clotilde Armand, raportor Renew Europe pentru bugetul 2020.

“Priorităţile mele au fost întărirea programului Erasmus şi Youth Employment Initiative, pentru care actuala propunere a Parlamentului prevede 300 de milioane în plus faţă de propunerea Comisiei europene”, explică şi Nicolae Ştefănuţă, membru al comisiei pentru Bugete, europarlamentar al Alianţei USR PLUS.

Parlamentul European a votat, miercuri, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, care cuprinde 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor europeni afectaţi de pesta porcină africană, potrivit unui comunicat emis de europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO