Business Internaţional

Constructorii auto americani cer disperaţi ajutor guvernamental în criza tot mai acută de semiconductori

Constructorii auto americani cer disperaţi ajutor...

Autor: Catalina Apostoiu

20.01.2021, 00:05 700

Constructorii auto americani cer guvernului american să ajute la soluţionarea unei crize acute de semiconductori care determină închideri de fabrici auto la nivel mondial şi ar putea restricţiona producţia până în toamnă, scrie Bloomberg.

The American Automotive Policy Council, o organizaţie de lobby pentru GM, Ford Motor şi operaţiunile americane ale Fiat Chrysler, lucrează cu Departamentul de Comerţ american şi administraţia preşedintelui ales american Joe Biden pentru a pune presiune pe producătorii asiatici de semiconductori în sensul realocării producţiei dinspre electronice de larg consum către semiconductori esenţiali pentru maşini.

„Am cerut ca guvernul american să ne ajute să găsim o soluţie acestei probleme pentru că ne va afecta producţia, cu impact negativ asupra economiei americane“, a declarat Matt Blunt, preşedinte al AAPC.

Criza a forţat Ford să-şi închidă o fabrică de SUV-uri din Kentucky, compania urmând să închidă şi o uzină din Germania timp de o lună. Fiat Chrysler a fost nevoită să-şi suspende temporar producţia fabricilor din Mexic şi Canada. Noi unităţi de producţie sunt aşteptate a se închide în următoarele săptămâni.

Cele două părţi, producătorii de semiconductori şi constructorii auto, dau vina una pe cealaltă.

Cu cât disputa se va prelungi, cu atât impactul asupra economiei americane va fi mai mare, susţine Blunt. Din moment ce producătorilor de semiconductori le ia cel puţin trei luni pentru a-şi creşte producţia, efectul asupra uzinelor auto va fi resimţit în mare parte a anului.

Cei mai mari constructori auto ai lumi, incluzând Toyota şi VW, au fost obligaţi să-şi suspende sau încetinească producţia pe fondul crizei de semiconductori.

Cererea în creştere puternică de telefoane inteligente, console de gaming şi alte electronice pe fondul pandemiei i-a determinat pe producătorii de semiconductori să-şi realoce capacitatea spre alte industrii decât cea auto. Pe de altă parte, revenirea industriei auto a luat companiile prin surprindere, potrivit Deutsche Welle.

Paul Lund, director la Fitch Ratings, spune că se aşteaptă ca această criză să continue pentru încă aproximativ şase luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO